Política 20/09/2019

El govern espanyol destinarà 774 milions d'euros a pal·liar els efectes dels desastres naturals

Isabel Celaá anuncia un decret llei com a conseqüència de les pluges d'aquest setembre

Ot Serra
2 min

MadridLa portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, ha anunciat aquest divendres l'aprovació d'un reial decret llei dotat de 774 milions d'euros per ajudar els afectats dels desastres naturals que s'han produït aquest estiu arreu de l'Estat. La decisió s'ha pres especialment com a conseqüència dels "gravíssims fets" derivats de la gota freda que va afectar amb duresa el País Valencià, Múrcia i Andalusia, però també pels diversos incendis forestals que han tingut lloc aquests últims mesos, com per exemple el que va tenir lloc a la Ribera d'Ebre. "En ple debat sobre el bloqueig de l'acció de govern i de veus que demostren cansament i exigeixen responsabilitat, el govern està a l'altura", ha subratllat Celaá, després d'anunciar el paquet de "mesures urgents per les pluges catastròfiques".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ministre de l'Interior en funcions, Fernando Grande Marlaska, ha assenyalat que les iniciatives de "diversa naturalesa" tenen com a objectiu que els afectats "recuperin la normalitat i mirin el futur amb tranquil·litat i esperança". L'encarregat de detallar el decret ha estat el ministre d'Agricultura, Luis Planas, que ha concretat els diners destinats a ajudes seran uns 557 milions, ja sigui per danys personals o a l'habitatge. El ministre ha explicat que s'obre un termini de dos mesos perquè els afectats facin una sol·licitud a les delegacions o les subdelegacions del govern espanyol per demanar les ajudes i s'ha mostrat esperançat que puguin arribar "com abans millor".

També s'aportaran recursos a les corporacions locals i supramunicipals que han tingut despeses derivades de les actuacions no cobertes en el pressupost, així com es dedicaran ajudes de fins a un 50% en projectes de "reparació i restitució d'instal·lacions i serveis de titularitat pública" que emprenguin les diverses institucions. En aquest cas, primer caldrà fer una "valoració tècnica" dels danys, de manera que els recursos trigaran més a arribar. Altres espais que s'intentaran recuperar seran platges i passeigs marítims. Pel que fa al personal que es dedica al món rural, Planas ha anunciat indemnitzacions per valor de 84 milions d'euros que s'haurien d'aportar en un termini de 35 dies.

Celaá, Marlaska i Planas han comparegut en roda de premsa posterior al consell de ministres després que les negociacions per la investidura de Pedro Sánchez hagin fracassat. L'executiu en funcions assumeix la repetició electoral malgrat que des de la Moncloa es reiterés la voluntat de no haver de tornar a les urnes.

stats