Política 25/10/2019

El govern espanyol també desitja ara la recuperació dels ciutadans ferits durant els disturbis

Celaá recrimina a l'independentisme que parli d'un govern espanyol "hereu del franquisme"

Ot Serra
2 min
Isabel Celaá compareix en la roda de premsa posterior al consell de ministres

MadridEl govern espanyol també desitja ara la recuperació dels ciutadans ferits arran dels disturbis a Catalunya de la setmana passada. La portaveu del govern espanyol en funcions, Isabel Celaá, ha fet el canvi de discurs en la roda de premsa posterior al consell de ministres d'aquest divendres, després que els últims dies el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i el president en funcions, Pedro Sánchez, només enviessin aquest missatge en relació als agents lesionats. Tanmateix, Celaá ha donat xifres dels aldarulls i ha evitat concretar els ciutadans ferits, a diferència de les dades que ha ofert sobre les detencions i els membres dels cossos de seguretat de l'Estat lesionats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fins ara hi ha més de 200 persones detingudes, 161 de les quals per part dels Mossos, 34 per la Policia Nacional i vuit per la Guàrdia Civil. De tots ells, 134 adults i 15 menors han passat a disposició judicial, dels quals 31 han ingressat a presó, 14 estan en llibertat vigilada i 1 ha ingressat al centre d'internament. En relació als agents ferits, n'hi ha 289, dels quals 154 són membres de la policia catalana, un guàrdia civil i 134 de la Policia Nacional, un d'ells hospitalitzat. "A qui desitgem una ràpida recuperació. De la mateixa manera desitgem la recuperació de la resta de ferits en aquests lamentables fets", ha afegit Celaá.

La portaveu de l'executiu en funcions ha presumit de la resposta amb la "llei i la moderació" que l'Estat ha donat als actes "violents i vandàlics", amb els quals "no hi haurà impunitat", ha recordat. Així, ha recriminat que aquells que han construït la democràcia "no es mereixen insults, ni que les nostres llibertats siguin comparades amb les del règim franquista". "A Catalunya s'entesten a parlar d'un govern hereu del franquisme", ha criticat Celaá, just després de destacar la nova "etapa" que s'obre amb l'exhumació del dictador.

En relació a les noves dates que el Tsunami Democràtic ha anunciat per celebrar noves mobilitzacions, Celaá ha advertit que el govern espanyol està preparat per entomar-les. "Evidentment qualsevol mobilització violenta o perspectiva que n'hi hagi preocupa al govern en el sentit que pren precaucions i cauteles. El ministeri de l'Interior estudia els escenaris i les eventuals respostes", ha subratllat.

Celaá defuig la controvèrsia de l'exhumació

Celaá ha comparegut l'endemà de l'exhumació de Francisco Franco, una de les principals promeses de Pedro Sánchez d'ençà va aterrar a la Moncloa. El calendari ha fet que s'hagi produït a una setmana de l'inici de la campanya electoral per a les eleccions del 10 de novembre, amb la incògnita de si aquest gest tindrà rèdit, donada la controvèrsia que ha generat per l'aparença d'exaltació que va tenir la jornada. La portaveu de l'executiu en funcions ha volgut evitar la polèmica i, preguntada per les expressions de "¡Viva Franco!" dels familiars, ha optat per respondre que no s'ha abordat aquesta qüestió al consell de ministres. De la mateixa manera, tampoc ha volgut valorar les opinions en relació al format de l'acte, com per exemple la del portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, que ha denunciat que semblés una exaltació del franquisme.

stats