Política 11/07/2017

Martín Blas reconeix que es va posar "sal i pebre" en informes sobre polítics però els desvincula de la policia

L'excap d'Afers Interns de la Policia Nacional nega la seva vinculació amb l'operació Catalunya: "Puc desmentir totes les notícies falses que s'han dit sobre mi"

Ot Serra
3 min
L'excap d'Afers Interns Marcelino Martín Blas, en compareixença al Parlament

BarcelonaL'excap d'Afers Interns de la Policia Nacional Marcelino Martín Blas ha comparegut aquest dimarts a la comissió de l'operació Catalunya del Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Martín Blas ha negat l'existència de l'operació Catalunya i ha relegat el terme a la informació que els mitjans han publicat sota aquest nom, així com el concepte de "policia patriòtica". "Això no sé d'on ha sortit. Per existir, hauria d'estar en un lloc, tenir uns membres i unes funcions", ha contestat al diputat de Cs Matías Alonso. Martín Blas s'ha referit a les afirmacions que l'articulista de l'ARA Ernesto Ekaizer va dir en la mateixa comissió, on el va situar al capdavant de l'operació Catalunya juntament amb l'exdirector de la policia Ignacio Cosidó. "És una manifesta fal·làcia malintencionada", ha assenyalat. Martín Blas ha assegurat que mai ha tingut relació política ni personal amb el PP i ha explicat que no coneixia Cosidó abans que accedís al càrrec i que no va retre comptes de la seva feina amb ell en solitari. L'advocat de Martín Blas, que l'ha acompanyat a la compareixença, ha dit que han iniciat el procediment per interposar una querella contra Ekaizer.

Ha negat moltes de les actuacions que se li atribueixen, com la gravació i difusió de la conversa entre Jorge Fernández Díaz i Daniel de Alfonso o la que van mantenir membres del CNI amb Afers Interns de la policia. En relació amb aquest segon enregistrament, ha explicat que s'hi revelen "irregularitats" d'alguns membres del cos de seguretat, "com José Manuel Villarejo". "Podria desmentir totes les notícies falses que s'han dit sobre Martín Blas", ha avisat.

El compareixent ha defensat la seva actuació al capdavant d'Afers Interns i ha llegit algun informe oficial que va fer en relació amb alguns informes falsos, com el PISA, que acusava Podem de finançament irregular, o el que vinculava Artur Mas amb la pertinença de comptes a l'estranger. "Això no val per a res", ha expressat, després de titllar de "nyap" el document. "Si jo sabés qui ho ha fet malament, ho hauria judicialitzat", ha continuat Martín Blas, en referència a les persones que "posaven sal" a informes per inculpar falsament determinats càrrecs polítics.

En referència a la reunió que van mantenir ell mateix i l’excap de la UDEF José Luis Olivera amb el fiscal del cas Palau, Emilio Sánchez Ulled, perquè s’escorcollés la seu de CDC, ha explicat que es va produir perquè tenia indicis que els extresorers de la formació "eren els que havien fet el desfalc de la institució".

Nega haver pactat amb la BPA per investigar els Pujol

Preguntat per la seva relació amb els propietaris de la intervinguda Banca Privada d'Andorra, els germans Cierco, ha assenyalat que només va conèixer Higini i que mai ha viatjat a Andorra. Martín Blas ha negat haver pactat amb els propietaris del banc investigar els Pujol a canvi de salvar el Banco Madrid –també de la propietat dels Cierco–, però sí que ha explicat que l'exconseller delegat de la BPA Joan Pau Miquel li va entregar a la mà dades bancàries dels Pujol. "Em va donar un paper amb tres línies on hi deia: Jordi Pujol Soley, la seva dona, una filla, un número de compte i una quantitat", ha continuat. "Jo t'he donat això, ajuda'm amb allò altre", ha explicat que li va dir Miquel. L'excap d'Afers Interns ha destacat que "no podia arreglar res" i que el paper el va donar al seu superior, Eugenio Pino, perquè el fes arribar a la UDEF.

En referència a la vinculació de la policia amb l'antiga agència de detectius Método 3, Martín Blas ha confirmat que es van pagar amb fons reservats de l'Estat els en AVE, les pernoctacions i els dietes dels exdetectius Julián Peribáez i Antonio Tamarit. Segons ha explicat, es va iniciar una investigació a la seu de l'agència perquè membres de la UDEF haurien filtrat informes, alguns dels quals relacionats amb el cas Gürtel. Després de prendre declaració a policies de la UDEF i als detectius, es conclou la possibilitat que Método 3 hagués incorregut en un delicte de blanqueig de capitals.

El compareixent ha basat bona part de les seves explicacions en l'afer del Petit Nicolás, la detenció del qual va desencadenar una tempesta mediàtica. La primera, segons ha explicat Martín Blas, va ser que Villarejo va demanar que l'apartessin de la investigació que portava el jutge Zamarriego. Aquest el va informar que l'havien gravat al seu despatx parlant amb membres del CNI i que el periodista Eduardo Inda disposava de l'enregistrament, fet que, de bon principi, va considerar "impossible".

El conflicte amb Inda, de fet, també s'ha traslladat als jutjats, ja que Martín Blas va posar una querella contra ell per haver-lo acusat d'encarregar la gravació de la conversa entre Fernández Díaz i De Alfonso. L'excap d'Afers Interns ha recordat que Inda havia enviat un missatge als redactors d''OKdiario', el seu diari, per fulminar-lo: "Cal matar Martín Blas, informativament parlant". Preguntat per si l'ex director adjunt operatiu de la policia Eugenio Pino li havia encarregat mai cap gravació, ha respost negativament.

El de Martín Blas és l’únic testimoni de la policia que ha acceptat comparèixer al Parlament, després de les negatives d’altres exmembres del cos. Tampoc volen assistir càrrecs del govern espanyol com Mariano Rajoy, Soraya Sáenz de Santmaría o Juan Ignacio Zoido, que estaven citats aquest dimarts per segona vegada. La comissió ho posarà en coneixement de la mesa de la cambra perquè en doni trasllat a la fiscalia. D'altra banda, en aquesta sessió de treball s'ha aprovat citar els sindicalistes dels Mossos d'Esquadra que van participar en l'operació Catalunya, segons va declarar l'exdirector de Método 3 Francisco Marco en el marc d'una investigació d'Afers Interns del cos. S'ha acordat tramitar-ho d'urgència perquè David Miquel i David José Mañas compareguin aquest mateix mes. A més, s'ha aprovat ampliar l'ordre del dia de la sessió de divendres per incloure la convocatòria de José Ángel Fuentes Gago que, probablement, es negarà a assistir per segona vegada.

Noves compareixences

stats