Política 10/04/2019

El Parlament aprova el suplement de 814 milions d'euros en els pressupostos per a l'augment de sou dels treballadors públics

Aragonès es compromet a "continuar buscant majories per aprovar" uns nous comptes mentre els del 2017 segueixen prorrogats

Anna Mascaró
2 min
Pla general de l'hemicicle del Parlament en un moment del ple d'aquest dimecres 10 d'abril

BarcelonaEl Govern va renunciar als pressupostos del 2018 per centrar-se en els del 2019. Però el 2019 les negociacions estan sent més dures del que pensaven i encara no han trobat els suports necessaris per tirar endavant uns nous comptes. Mentrestant, han ampliat els pressupostos del 2017 amb un decret que el Parlament ha validat aquest dimecres per 60 vots a favor, cap en contra i 65 abstencions de Cs, el PSC, el PP, CatECP i la CUP. La mesura concedeix un suplement de crèdit de 814 milions d'euros als pressupostos del 2017 per atendre noves despeses com ara l'augment salarial dels treballadors públics i el retorn del 40% de les pagues extres del 2013.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La polarització política, la fragmentació, ens obliga a ser generosos, a negociar, i aquest Govern està decidit a fer-ho", ha dit avui el conseller Pere Aragonès, que ha acusat la "repressió" i els diputats "exiliats" com la causa de la seva manca de pressupostos. "Continuarem buscant majories per aprovar els comptes", ha recalcat: "No ens aixequem de la taula". "No renunciem a exercir les nostres responsabilitats i per això continuem amb la mà estesa als grups parlamentaris de la Generalitat", ha insistit.

En la seva intervenció, Aragonès també ha llançat un dard al govern de Pedro Sánchez, i l'ha acusat d'haver decidit augmentar els sous dels treballadors públics "de manera unilateral, sense consultar la resta d'administracions". "L'Estat gasta el 19% del seu pressupost en personal: les comunitats el 61%", ha dit: "El govern de l'Estat no ha previst cap recurs per finançar el que compromet ell i paguen els altres".

El PSC i el PP reclamen la dimissió de Torra

En el ple de la cambra, l'oposició ha estat crítica amb el Govern pel fet que no hagi estat capaç encara d'aprovar els pressupostos. Tant des del PSC com des del PP s'ha demanat directament la dimissió del president Quim Torra. "Això està esgotadíssim", ha lamentat la diputada socialista Alícia Romero. "Aquest Govern està esgotat, i la pròrroga que ens porten avui n'és una prova", ha lamentat, i ha preguntat a l'executiu "què està esperant".

Al seu torn, el popular Santi Rodríguez també ha exigit al Govern que "convoqui eleccions". Rodríguez, que ha anunciat l'abstenció del seu grup, ha reivindicat que si l'executiu català ha pogut sanejar els comptes ha estat "perquè ni el 2013 ni el 2016 ni el 2018 han tingut pressupostos".

En el mateix sentit, el diputat de Ciutadans Martí Pachamé ha lamentat que "el deute de la Generalitat hagi seguit creixent" i ha criticat que l'executiu català "es negui a assumir-ne la responsabilitat". "La culpa de tots, per a vostès, la tenen tots els altres", ha insistit. En el mateix sentit, ha acusat l'executiu d'estar amagant "una pujada dels seus sous i els dels seus alts càrrecs" a través d'aquest decret.

Per la seva banda, el diputat dels comuns David Cid ha parlat de "maquillatge electoral abans de les generals i les municipals", i ha lamentat que l'independentisme "no vulgui negociar un nou sistema de finançament". Des de la CUP, Maria Sirvent ha titllat el Govern "d'independentisme del 'business'". "A nosaltres no ens trobaran al costat dels rècords de desnonaments, del repartiment de cadires i de la repressió", ha conclòs.

stats