Política 05/04/2018

El Parlament tomba la proposta de Cs perquè Torrent doni explicacions al ple per "caduca" i "inútil"

El text demanava al president de la cambra el desbloqueig la investidura, però el rellotge ja corre

Marc Toro / Ot Serra / Núria Orriols
4 min
La cap de files de Cs, Inés Arrimadas, en la seva intervenció al ple d'aquest dijous al Parlament

BarcelonaEl ple del Parlament d'aquest dijous s'ha convertit en una ofensiva pràcticament unànime dels grups contra Ciutadans per haver presentat una proposta de resolució "fora de temps", tal com han destacat la majoria de portaveus. Una iniciativa que ha comptat només amb 40 vots a favor de Cs i PP, i 94 en contra de JxCat, ERC, PSC-Units, CatComú-Podem i CUP. El partit taronja, en el text, exigia al president del Parlament, Roger Torrent, que donés explicacions al ple sobre el bloqueig de la la legislatura i que desencallés el rellotge de la investidura proposant un candidat que es pugui sotmetre a votació, cosa que ja va succeir amb Jordi Turull el passat 22 de març.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La cap de files de la formació taronja, Inés Arrimadas, ha defensat la PR del seu grup exigint "transparència" a Torrent. "Demanem que el president del parlament pugui baixar al faristol a fer un debat sincer i obert sobre el que ha passat a Catalunya en els darrers mesos", ha dit, assegurant que "molts catalans, de tots els colors polítics s'estan preguntant: 'Què esteu fent? [...] Què esta passant al Parlament? Què passarà?'". Arrimadas ha exigit a les forces independentistes que, més de cent dies després de les eleccions, expliquin si tenen o no un pla o estratègia. "No tenen ni estratègia, ni rumb, ni projecte", ha respost ella mateixa. En el seu discurs, la líder del partit taronja ha denunciat l'"opacitat" de Torrent i els seus "discursos polítics" com a màxima representació de la cambra.

Des del PSC, la portaveu del grup, Eva Granados, ha subratllat que el partit d'Arrimadas ha presentat una proposta "inútil" i ha considerat que la PR és fruït de les "l'oportunisme" i que està "fora de temps". "Avui demanen al president del Parlament que doni explicacions per no posar el rellotge en marxam, però el rellotge ja s'ha posat en marxa", ha retret a la formació que lidera Inés Arrimadas, a qui ha recordat que els socialistes ja van exigir en el seu dia al TC, "allà on toca", que hi hagi un govern. "Si volen fer iniciatives, s'han de fer les coses ben fetes", ha conclòs.

Eva Granados (PSC) al Parlament

En la mateixa línia, La diputada de CatComú-Podem Jessica Albiach s'ha sumat a la crítica contra Ciutadans per haver presentat una proposta de resolució "caducada". "Vostès demanen transparència però el que fan és retrets, que és l'únic que saben fer", ha subratllat. Albiach ha recordat a Arrimadas que podria haver-se presentat com a candidata a la investidura i ha denunciat que practiqui la política de "terra cremada". Albiach l'ha acusat de "marginar" els seus votants perquè "no seuen amb cap altra força política". "No fan absolutament res amb la confiança que els han donat", ha insistit Albiach, que ha subratllat que el partit taronja és una força de "bloqueig" i estan "aïllats".

La diputada d'ERC Jenn Díaz, que ha criticat que Cs no hagi "retirat a temps" la iniciativa, ha acusat Arrimadas de voler "afegir soroll" i "alimentar discurs de la fractura. "Sense això, no tenen projecte", ha asseverat, i ha retret a la formació taronja que "s'alimenti de les engrunes miserables d'un moment d'excepció" com l'actual. Ha advertit, però, que davant l'"alarmisme" dels d'Arrimadas "continuarem parlant d'un sol poble". Díaz ha acabat la seva intervenció parafrasejant Mercè Rodoreda: "Som catalans i jo diria que la tenacitat és la nostra divisa".

La diputada d'ERC Jenn Díaz al Parlament

La diputada de JxCat Laura Borràs, de la seva banda, ha aprofitat la seva intervenció en el debat de la proposta de resolució de Cs per denunciar l'empresonament i l'exili dels líders independentistes. "Són reincidents en el compliment del seu programa electoral", ha assenyalat. També ha recordat que en un "context de normalitat democràtica, no hi hauria hagut les eleccions del 21 de desembre". "Hi havia un president i després dels resultats manté els suports per ser investit", ha subratllat la diputada de JxCat, que ha criticat que l'estat espanyol no estigui disposat a permetre la candidatura de Puigdemont ni de Sànchez.

La diputada de JxCat Laura Borràs al Parlament

El cap de files de la CUP, Carles Riera, ha confirmat que la CUP votarà en contra de la proposta de Cs perquè entén que "forma part de l'estratègia d'assetjament" que ja va començar contra l'anterior presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ara empresonada. "Ho combatrem ara, com aleshores", ha deixat clar Riera. El diputat cupaire ha carregat contra "l'estil inquisitorial" de la formació taronja i la seva complicitat amb l'estratègia repressiva de l'Estat. Un Estat, ha destacat Riera, que de forma "dictatorial i despòtica" ha "usurpat" les institucions catalanes i que "hauria de donar la cara".

L'únic grup que ha ignorat la proposta de Cs ha estat el del PP, que per boca de la seva representant Andrea Levy ha criticat que les forces independentistes utilitzin el seu "relat victimista" perquè és amb el qual "se senten còmodes". "No els agrada governar", ha denunciat Levy, que ha subratllat les capacitats de l'executiu de Rajoy de gestionar la Generalitat amb l'aplicació del 155.

Vot delegat de Puigdemont

El ple d'aquest dijous ha estat el primer en què Puigdemont ha delegat el seu vot en la portaveu de JxCat, Elsa Artadi. La mesa del Parlament ha rebutjat les peticions de reconsideració de l'oposició i Carles Puigdemont, en presó preventiva a Alemanya mentre no es resol sobre la seva petició d'extradició, delegarà per primer cop el seu vot al ple de la cambra catalana.

Després del debat de la PR de Cs, el Parlament ha aprovat la creació d'una comissió d'investigació pels atemptats terroristes del 17 d'agost a Barcelona i Cambrils. La iniciativa de JxCat, ERC i la CUP ha comptat també amb els vots favorables del PSC i CatComú-Podem i 40 abstencions de Cs i el PP.

stats