Política 11/06/2018

Rajoy fa una crida a la unitat al PP i anuncia un congrés exprés per al 20 i 21 de juliol

Deixa clar que no designarà cap successor: "No tinc delfins, no puc fer distincions"

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
L'encara president del PP, Mariano Rajoy, durant la celebració de la junta directiva nacional del partit, el màxim òrgan de direcció entre congressos.

MadridMariano Rajoy va al gra. L'encara president del PP ha anunciat la convocatòria del congrés extraordinari del partit per buscar-li successor per al 20 i 21 de juliol a la capital espanyola, i ha fet una crida a la unitat dins de les seves files davant del més de mig miler de persones reunides a la junta directiva nacional de la formació en un cèntric hotel de Madrid. Rajoy demana un debat "d'altura i grandesa" al Congrés, però també evitar recrear-se massa en les divisions, perquè és una "cosa delicada" que "pot generar tensions lògiques". Però ha deixat clar que no té intenció de designar cap successor. "No tinc successors ni delfins, no puc fer distincions entre els uns i els altres perquè tots heu treballat amb mi", ha dit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PP es debat entre presentar una candidatura d'unitat per al congrés o celebrar unes primàries. La por a la divisió s'ha apoderat del PP per la cursa successòria i la majoria de 'barons' autonòmics demanaven avui a l'entrada de la junta directiva nacional una candidatura de consens i unitat. El president del PP català, Xavier García Albiol, deia que és el més "sensat" tenint en compte que en menys d'un any hi ha autonòmiques i municipals. Sigui com sigui, Rajoy ha demanat que el partit no es miri massa el melic i que a partir del "setembre estiguin en perfecte estat, a punt per passar revista, i recordar cada dia a aquest govern [espanyol] que no hi és per la voluntat dels espanyols". "Al final d'aquest procés el partit ha d'estar més unit que avui", ha etzibat.

En aquest sentit, ha demanat que el seu successor integri a la seva direcció la resta de candidatures. És la via que la majoria de dirigents populars creuen que acabarà triomfant. De moment encara ningú s'ha postulat, i el que té més punts a les travesses, el president gallec, Alberto Núñez Feijóo, ja ha dit que no confirmarà la seva candidatura fins al mateix dia 20 de juny, el límit per presentar-la, perquè vol anunciar-ho des del Parlament gallec. La vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, que està intentant moure peça tot i no tenir suport orgànic, ha conservat el seu equip de premsa i avui ha dit que no volia avançar esdeveniments, però ha deixat clar que ja tenia presa una decisió –tot i que no se sap en quin sentit.

Rajoy també ha tingut temps de llançar dards a José María Aznar, que s'ha ofert a "reconstruir el centredreta" des de la seva "posició actual". En un missatge velat a l'expresident, l'encara president popular ha dit que "espera" que "tots" segueixin defensant la "independència" del partit. "Ningú des de fora té dret a dictar el que ha de fer el PP", ha dit, i ha recordat que el PP és un "partit independent i així ha de continuar".

La primera votació, el 5 de juliol

La convocatòria urgent del congrés extraordinari és el tret de sortida per a la presentació de les candidatures. Tots els noms ja seran sobre la taula el 20 de juny –el termini oficial és des del 18 de juny, amb el suport de només 100 avals–, i la primera votació serà el 5 de juliol. La campanya electoral només durarà onze dies, des de la vigília de Sant Joan fins al 4 de juliol. Tot el procediment és inèdit perquè fins ara la successió sempre havia sigut tutelada: així ho van fer Manuel Fraga Iribarne i José María Aznar.

Per primer cop, doncs, es faran primàries, però en cap cas seran obertes a tots els votants, com a Podem o al PSOE. I es tracta d'un sistema de doble volta. Els militants que vulguin votar només tenen temps per inscriure's fins al 25 de juny, el mateix termini per presentar compromissaris. El 5 de juliol es votaran els precandidats i només dos aniran a la segona volta, en el congrés del 20 i 21 de juliol, on votaran els compromissaris. Només passarà un candidat si obté el vot majoritari del 50% dels compromissaris i una diferència de 15 punts respecte el segon.

En el comitè organitzador del congrés no hi ha cap dels noms que sonen en les travesses per a la successió de Mariano Rajoy, ni tan sols la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal. El president del comitè és l'eurodiputat Luis de Grandes.

stats