Política 15/09/2020

Budó rebutja parlar de la possible inhabilitació de Torra perquè suposaria "normalitzar la repressió"

La portaveu confia, però, que partits i entitats arribin a un acord per respondre al Suprem

Mireia Esteve / Anna Mascaró
4 min
Meritxell Budó, durant la roda de premsa d'avui

BarcelonaA dos dies de la vista al Tribunal Suprem per abordar la inhabilitació del president Quim Torra, el Govern continua sense revelar quina és la seva postura per respondre al veredicte de l'alt tribunal. I, de fet, no vol ni situar-se en l'escenari que el president pugui ser inhabilitat. "No podem donar per feta la inhabilitació", ha afirmat la portaveu del Govern, Meritxell Budó, en roda de premsa després del consell executiu. Un argument que contrasta amb les paraules del mateix Quim Torra de fa pocs dies, quan va assumir que el Tribunal Suprem confirmaria la inhabilitació dictada pel TSJC per no despenjar la pancarta en suport als presos del balcó del Palau de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No podem ni volem normalitzar la repressió", ha repetit Budó per justificar la seva negativa a avançar-se a qualsevol escenari. Una tesi que contrasta amb la posició del seu soci de govern. Els republicans han demanat en els últims dies que Torra s'avanci al veredicte del Tribunal Suprem i consensuï una data per a l'avançament electoral. La portaveu ha evitat respondre a qualsevol de les preguntes que se li han formulat relacionades amb aquesta qüestió, però sí que ha confiat en una "resposta conjunta i unitària" de l'independentisme. "El diàleg entre partits i entitats és important. Deixem-los treballar", ha afirmat Budó, que espera que "en els pròxims dies" es pugui arribar a un consens.

Precisament ahir dilluns JxCat, ERC i la CUP es van reunir per abordar la via Venturós proposada pels cupaires. La proposta de la CUP passa per pactar una data de les eleccions i que Torra continuï ocupant la presidència de la Generalitat, però que només exerceixi les funcions representatives i no administratives. Ara per ara, però, les tres formacions no han arribat a cap punt d'acord, tot i que ahir fonts cupaires asseguraven, un cop acabada la trobada, que hi havia "voluntat" d'arribar a un consens i de continuar parlant-ne al llarg d'aquesta setmana.

La CUP exigeix a JxCat una "proposta"

La CUP ha reaccionat a les declaracions de Budó exigint-li que "rectifiqui" per haver dit que tractar la possible inhabilitació de Torra és "normalitzar la repressió". "S'està prioritzant la confrontació interna entre l'independentisme a la confrontació amb l'Estat, i ens preocupa", ha lamentat la portaveu de la formació Maria Sirvent, que ha acusat JxCat de no tenir cap proposta per "culminar la legislatura esgotada ni fer front a la inhabilitació del president de la Generalitat". "Ens preguntem quina és la proposta política per materialitzar la crida a la solidaritat antirepressiva que fa ara mateix la consellera de Presidència i que demana JxCat", ha recalcat, i ha insistit que en la reunió que ahir van mantenir les dues formacions no va rebre "cap proposta".

En canvi, el portaveu de JxCat, Albert Batet, ha assegurat que la seva formació sí que ha fet arribar altres propostes, que no ha concretat. El diputat ha insistit en roda de premsa a demanar "discreció" a ERC i la CUP sobre les converses. Amb tot, davant la insistència dels dos partits per pactar una data electoral, Batet ha replicat que "la unitat no és només una data". Batet ha insistit en la recent remodelació del Govern que ha portat a terme el president perquè sigui "més fort que mai i preparat" per fer front a la pandèmia. Una crisi que ha fet canviar, argumenta, l'ordre de prioritats del cap de l'executiu, que al gener va anunciar que avançaria les eleccions i en aquests moments creu que cal respondre abans a l'emergència sanitària.

A més, Batet ha defensat que la possible inhabilitació de Torra no debilitaria "la capacitat executiva" del Govern per fer front a la pandèmia malgrat que un executiu en funcions perdria la capacitat d'iniciativa legislativa. No obstant això, la llei de la presidència estableix que el Govern en funcions "ha de limitar la seva actuació al despatx ordinari dels assumptes públics", i s'ha d'"abstenir, llevat que ho justifiquin raons d'urgència o d'interès general", d'adoptar altres mesures. A més, "no pot aprovar el projecte de llei de pressupostos, presentar projectes de llei ni dictar decrets legislatius" (sí que pot fer decrets llei).

Torra no avançarà escenaris en el debat de política general

El que sí que ha confirmat la consellera de la Presidència és que Torra no avançarà cap escenari de resposta al debat de política general que comença aquest dimecres. Budó ha explicat que el president de la Generalitat exposarà la seva obra de govern i se centrarà en la gestió de la pandèmia. Amb tot, la portaveu sí que ha demanat al Parlament que mostri "la solidaritat antirepressiva" en el ple, tot i que no ha concretat en què s'hauria de traduir, sinó que s'ha limitat a dir que hauria de passar per expressar el "suport" a Quim Torra.

ERC havia defensat aquest dilluns que el ple d'aquesta setmana seria un bon moment per "explicitar" un acord per respondre a la decisió del Suprem. Budó, en aquest sentit, ha considerat que el debat de política general pot "ajudar a enfortir la posició unitària i estratègica" de l'independentisme. Sobretot, ha dit, de cara a la negociació amb l'Estat que s'ha d'abordar a la taula de diàleg, de la qual no ha donat detalls més enllà d'insistir que ha de servir per parlar del dret a l'autodeterminació i l'amnistia.

Entremig del debat de política general –que s'acabarà divendres–, Quim Torra anirà a Madrid per la vista al Tribunal Suprem. L'acompanyaran el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i també la mateixa portaveu de l'executiu, Meritxell Budó.

stats