Política 12/06/2018

El Govern acorda aturar la liquidació del Diplocat

Deixa sense efecte la decisió del 155 i convoca un ple del Patronat que presidirà Torra

Aleix Moldes / Núria Orriols
4 min
La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, amb la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, a la sala de premsa del Govern

BarcelonaEl consell executiu s'ha reunit aquest dimarts en la reunió habitual de la setmana després que al matí la Policia Nacional hagi escorcollat algunes dependències de la seu del departament d'Economia i el Centre de Telecomunicacions de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un dels acords principals que ha pres el Govern és deixar sense efecte la dissolució del Diplocat. "El consorci no ha perdut mai la seva personalitat jurídica i, per tant, continua existint", ha assenyalat la portaveu de l'executiu, Elsa Artadi. Tot i que el govern espanyol havia iniciat la liquidació de l'ens, tal com va remarcar l'aleshores vicepresidenta, Soraya Saénz de Santamaría, el procés de liquidació no s'havia completat. Ara, la Generalitat ha decidit dissoldre l'organisme creat per dissoldre el Diplocat i reunirà properament el ple del Patronat, format per les mateixes persones que en formaven part. La reunió, encara sense data, serà presidida pel president del Govern, Joaquim Torra.

Per dissoldre el Diplocat, el govern espanyol va impulsar un expedient de regulació d'ocupació amb el qual va fer fora la majoria dels treballadors. Ara, Artadi ha explicat que estan estudiant la via per restituir les persones cessades. El Govern manté la intenció de "seguir enfortint la presència de Catalunya a Europa i al món", tot i que la portaveu de la Generalitat ha exposat que encara no s'ha decidit de quina manera es recuperarà l'ens, llargament criticat per l'unionisme per la seva implicació en el Procés. Artadi ha subratllat, però, que donen el "màxim suport" a la tasca "excel·lent" que estava fent fins ara.

Artadi ha recordat que la dissolució del Diplocat no la va prendre ni l'acord del Senat del 27 d'octubre de l'any passat ni tampoc els tribunals, sinó que va ser una decisió de la Moncloa durant els mesos del 155. De fet, aquesta decisió és als tribunals. Van presentar un recurs contenciós-administratiu l'ACM i l'Ajuntament de Barcelona, entre d'altres, i ara se'ls hi sumarà la Generalitat. La via judicial anirà en paral·lel a la restitució de l'organisme, que ja ha acordat aquest dimarts el consell executiu.

Ciutadans responsabilitza Sánchez de la reactivació del Diplocat

Un cop s'ha fet públic l'anunci de la reactivació del Diplocat, els grups de l'oposició ja han expressat la seva opinió. La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha criticat aquesta decisió i ha posat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, com a "responsable" que els independentistes recuperin estructures com la del Diplocat suspeses pel 155. "El govern de Sánchez els ha donat llum verda", ha afirmat.

Per la seva banda, la portaveu del PSC, Eva Granados, ha demanat al Govern que la reactivació del Diplocat serveixi per "atraure inversions", però que deixi de servir "d'instrument de propaganda independentista". "Que serveixi per a alguna cosa més que per traslladar un ideari independentista", ha criticat Granados.

Des dels comuns, la seva portaveu, Elisenda Alamany, ha indicat que Catalunya necessita "acció exterior" però que aquesta discussió ha de ser política i no dirimir-se als tribunals. "I això és el que va passar amb l'aplicació del 155", ha criticat.

Sutrias és restituït com a director de Patrimoni

Pel que fa als escorcolls d'aquest dimarts, la Policia Nacional actua per ordres del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona, que investiga els preparatius del referèndum de l'1 d'octubre. Segons fonts de Vicepresidència, el director de l'Idescat, Frederic Udina, està declarant davant la policia a la comissaria de la Verneda. També ha estat detingut el cap de gabinet tècnic de la secretaria general d'Economia, Dani Gimeno, present en l'escorcoll que s'ha fet al seu despatx i al seu ordinador.

La d'aquest dimarts no ha sigut una operació tan mediàtica com la que la Guàrdia Civil va practicar el passat 20 de setembre també a la conselleria d'Economia. Aleshores, una de les persones detingudes va ser Francesc Sutrias. Aquest dimarts el Govern ha decidit restituir-lo en el seu càrrec de director general de Patrimoni. Sutrias és un dels alts càrrecs que segueixen investigats també al jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona.

Un altre dels alts càrrecs que torna al Govern és Lluís Juncà, que la passada legislatura va exercir primer com a cap de l'oficina del vicepresident i, després, com a secretari general de la Vicepresidència. Un càrrec, aquest últim, en el qual només va durar uns dies, ja que va ser cessat de manera fulminant tan bon punt es va activar el 155.

Confiança, de moment, en el cap dels Mossos

La renúncia del major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, a tornar a ser el cap de la policia catalana manté de forma provisional Ferran López en el càrrec. Elsa Artadi ha assegurat que el Govern manté la confiança en l'actual cap dels Mossos –nomenat pel govern espanyol durant el 155 després del cessament del major Josep Lluís Trapero–. "Mentre sigui el cap dels Mossos, no podem fer una altra cosa", ha dit Artadi quan ha estat preguntada sobre aquesta qüestió en roda de premsa. En tot cas, ha assegurat que el conseller d'Interior, Miquel Buch, està estudiant quins nomenaments i cessaments farà, però ha deixat clar que "no hi haurà cap purga política".

L'executiu s'ha reunit a dos quarts de deu del matí i la portaveu, Elsa Artadi, ha comparegut a les 13 h acompanyada de la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, que ha explicat l'estratègia mediterrània de Catalunya.

stats