Política 01/03/2019

La Moncloa: “No parlem amb independentistes, sinó amb el Govern”

Allau de decrets d’últim minut de Sánchez abans de la dissolució de les Corts

Dani Sánchez Ugart / Ot Serra
2 min
La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, i el ministre d'Exteriors, Josep Borrell, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres d'aquest divendres

MadridEl consell de ministres ha aprovat aquest divendres diversos decrets en matèria social i sobre el Brexit. Era l’últim consell de ministres abans de la convocatòria d’eleccions. La vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, ha justificat la necessitat d’aprovar decrets socials arran de la derrota parlamentària dels pressupostos i ha explicat que l’agenda de reformes de Pedro Sánchez s’ha quedat a mig fer per aquest motiu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Davant de les crítiques de l’oposició per l’aprovació de decrets amb les eleccions anunciades, que consideren un moviment electoralista, Calvo ha defensat que continuen seguint el mateix “ritme” d’aprovació de reials decrets i ha recordat que l’executiu no estarà en funcions fins que s’hagin celebrat les eleccions.

La majoria de decrets requeriran l’acord amb els partits independentistes, un cop tancat el suport de Podem, que és el primer que s’ha buscat. És a dir, també caldrà el suport dels independentistes, amb els quals les negociacions es van trencar arran de la crisi del relator. En aquest sentit, Calvo ha assenyalat que la seva interlocució amb el Govern continua sent “quotidiana” i l'ha qualificat de “correcta”. També ha afirmat que el govern espanyol “no parla amb independentistes" sinó que "es relaciona amb els representats de la Generalitat i amb els dos partits que seuen al Govern, per formació parlamentària, el Parlament i les seves urnes”.

El president espanyol vol aprofitar l’onada feminista del 8-M, que previsiblement tindrà un fort component de rebuig a les mesures que proposa la ultradreta de Vox. L’executiu se sumarà a la mobilització i ha aprovat una declaració conjunta per fer-ho. A més, ha aprovat un reial decret per garantir la igualtat en el lloc de treball, basat en un projecte de llei del PSOE presentat fa un any que persegueix acabar amb les desigualtats de gènere i que inclou l’equiparació de les baixes de maternitat i paternitat progressivament en tres anys.

Calvo, que ha explicat els acords del consell de ministres en substitució de la portaveu del govern, Isabel Celaá, habitual de les rodes de premsa dels divendres, ha destacat que en els nou mesos de govern s'ha impulsat l’aprovació de quatre lleis encaminades a garantir la igualtat, tot i que n’han quedat sis més pel camí, que decauran amb la legislatura. La vicepresidenta ha criticat que Cs i el PP les hagin vetat al Congrés.

Una de les mesures aprovades en el primer dels “divendres socials” que va anunciar aquesta setmana la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, és el decret d’habitatge, acordat amb Podem i que amplia la protecció dels llogaters, tot i que sense fixar preus, que és el que volia el partit lila. La vicepresidenta ha dit del decret que es tracta d'un “gir social”, i n'ha destacat “l'equilibri” entre propietari i llogater.

Com ja va avançar el president espanyol dimecres al Congrés, el consell de ministres també ha aprovat un decret per preparar la sortida sense acord del Regne Unit de la UE, amb plans de contingència que inclouen la protecció dels ciutadans britànics que viuen a Espanya.

stats