Política 18/11/2020

Chakir el Homrani demana disculpes pel caos de les ajudes als autònoms però descarta dimitir

Defensa els canvis a la cúpula de Treball per "reforçar" el departament

Núria Orriols / Mireia Esteve / Marc Toro
3 min
Chakir el Homrani aquest dimecres al ple del Parlament

BarcelonaDesprés que aquest dimarts la portaveu del Govern, Meritxell Budó, evités donar explicacions sobre el cessament de la cúpula del departament de Treball i Afers Socials, arran del caos per l'ajuda als autònoms, aquest dimecres ha sigut el conseller Chakir el Homrani qui ha explicat els motius de la seva decisió. "Hem assumit responsabilitats", ha afirmat, i ha argumentat que amb la destitució del número dos de la conselleria, Josep Ginesta, i el secretari d’Afers Socials, Francesc Iglesias, s'ha "reforçat" el departament de cara a la segona onada de la pandèmia. Un argument en la mateixa línia del que van donar aquest dimarts el vicepresident, Pere Aragonès, i el president del grup parlamentari d'Esquerra, Sergi Sabrià, que van parlar d'un "revulsiu" a la conselleria.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Homrani, que ha intervingut a la sessió de control al Govern al Parlament, ha descartat dimitir per les crítiques, després que l'oposició li hagi demanat que marxi. El conseller ha admès que a l'hora de dissenyar l'ajuda dels autònoms no van "calibrar bé" que hi hauria una allau de sol·licituds i que, per aquest motiu, estan revisant el sistema. El departament de Treball va anunciar un paquet de 20 milions d'euros per ajudar els autònoms amb un màxim de 2.000 euros per sol·licitant que només van arribar a 10.000 persones –hi ha mig milió de treballadors per compte propi a Catalunya.

Les preguntes sobre aquesta qüestió han seguit amb el vicepresident, Pere Aragonès, que ha anunciat –sense concretar– que el Govern posarà en marxa un nou sistema de subvencions "continuat" per als treballadors per compte propi. Ha dit que estarà dotat amb més pressupost i que es portarà la proposta al consell de treball autònom, on hi ha representats sindicats, patronals i organitzacions del ram.

Les explicacions, però, no han satisfet els partits de l'oposició. La portaveu del PSC, Eva Granados, ha acusat l'executiu d'escudar-se en càrrecs de "tercer nivell" per no assumir responsabilitats. "¿Coneixen algun cas a Europa en què la reacció sigui aquesta?", ha preguntat la socialista a Aragonès insistint en la dimissió del conseller. "Es tracta d'una abdicació de responsabilitats en cascada", s'ha reafirmat, per concloure que els republicans "estan atrapats en la pugna electoral amb JxCat".

En la mateixa línia, el líder de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha criticat que el Govern comuniqui "a cop de filtració i esmena" i ha assegurat que té "tothom atemorit amb les mesures que decideixen". El líder del PP, Alejandro Fernández, ha sigut encara més dur: "No són capaços d'aconseguir que funcioni una web i pretenen fer-nos creure que muntaran un estat propi". I la cap de files dels comuns, Jéssica Albiach, ho ha acabat de rematar: "El Govern no pot ser un problema, ha de solucionar els problemes, i si es pot anticipar i evitar-los molt millor". La CUP també ha carregat contra l'executiu, però ha estès la mà a JxCat i ERC perquè "practiquin el diàleg i el consens" i abans que acabi la legislatura canviïn el rumb de les seves polítiques. "Governen a cop de decret sense cap mena de diàleg", els ha retret el diputat cupaire Carles Riera, que també ha censurat la picabaralla entre socis de govern.

Aragonès carrega contra el govern espanyol

Malgrat les crítiques, el vicepresident Aragonès ha redirigit la responsabilitat cap a Madrid. Ha admès que les ajudes als autònoms no han funcionat bé, però ha carregat contra l'Estat per no haver donat cap línia de subvenció directa als treballadors per compte propi. "Hi ha una cosa pitjor que el que fem nosaltres, no fer cap ajuda", ha etzibat el líder d'Esquerra. "No se'n rentin les mans", ha dit a socialistes i comuns.

El president del grup republicà, Sergi Sabrià, ha fet èmfasi en la mateixa idea i ha exigit al govern espanyol un "pla de rescat" per a la ciutadania. Segons ERC, qui té la clau de la caixa –l'Estat– l'ha "llançat al mar" i no està abocant els recursos necessaris per cobrir les necessitats de la gent. "Nosaltres tenim les mans lligades", ha assegurat en al·lusió a la Generalitat, i ha reclamat que també Madrid "assumeixi responsabilitats".

stats