Política 05/07/2018

Torra vol tornar a reunir-se amb Pedro Sánchez al setembre al Palau de la Generalitat

Retreu la "falta de diàleg" amb el PP i celebra que el PSOE accepti "parlar de tot" i de "tu a tu"

Núria Orriols / Aleix Moldes
5 min
Torra a l'hemicicle del Parlament, rodejat de llaços grocs, abans de l'inici de la sessió de control

BarcelonaEl president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat aquest dijous a la sessió de control al Parlament, pocs dies abans de la reunió que tindrà amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que pretén trobar-se més vegades amb el cap de l'executiu espanyol. Així, ha emplaçat Sánchez a veure's altre cop al mes de setembre al Palau de la Generalitat. Per a Torra, la trobada que mantindrà dilluns a la Moncloa ha d'abordar com "culminar" el procés d'autodeterminació que va "començar" en el referèndum de l'1 d'octubre. "Estaré obert a tot el diàleg", ha expressat. Dilluns que ve també mirarà d'emplaçar-lo a "aixecar" la suspensió de les lleis impugnades al Tribunal Constitucional de caràcter social i desbancar el "franquisme" de les institucions de l'Estat i el "feixisme" dels carrers.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"En aquesta primera reunió no sé on arribarem. Potser servirà per constatar on som. I la segona servirà per avançar més", ha afirmat, remarcant que li agradaria que Sánchez vingués a Barcelona passat l'estiu.

Responent al líder del PP, Xavier García Albiol, Torra ha retret als populars que no li hagin donat l'oportunitat a la Generalitat d'anar a la Moncloa per "parlar de tot", a diferència del que ha fet el PSOE. "La societat catalana en general agraeix que els governs d'Espanya i Catalunya puguin parlar de tot i de tu a tu", ha expressat, a més de celebrar la moció presentada pel PSC que insta tots els grups parlamentaris a poder parlar de tot. Des de Madrid, el PSOE ja ha advertit, però, que no negociarà res relacionat amb el dret a l'autodeterminació, tot i que escolti el que vulgui dir el president Torra.

El president de la Generalitat ha assegurat que el principal interès del seu govern és parlar de l'autodeterminació. "¿Té una proposta, el govern espanyol per nosaltres? O no en té cap?", s'ha preguntat el president de la Generalitat.

Per la seva banda, el cap de files del PSC, Miquel Iceta, ha celebrat que el Govern nomenés dimarts passat els presidents de les comissions bilaterals Estat-Generalitat, ja que creu que és un bon símptoma de cara a iniciar el diàleg amb la Moncloa. El president ha dit, però, que la negociació sectorial ha d'anar acompanyada de l'autodeterminació.

Cs acusa Torra d'estar "obsessionat" amb el Procés

La cap de files de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha acusat el president de la Generalitat de viure en una "bombolla del Procés" en què només està interessat a plantejar a Sánchez el "monotema" de l'autodeterminació de Catalunya. "Als catalans els preocupa l'atur, la corrupció i la precarietat laboral. Surti de la seva bombolla", li ha demanat. Torra ha contestat que és la qüestió que "més preocupa" la societat catalana. "Seguiré parlant de l'autodeterminació", ha deixat clar.

També ha defensat la visita als presos polítics, que ahir van ser traslladats a Catalunya. Ha recordat que estan en presó preventiva i que hi són de manera "injusta". "La república és l'única manera de deixar de tenir presos polítics", ha dit.

Torra reclama a Sánchez la solució britànica

La sessió de control arriba l'endemà de l'acostament dels presos polítics als centres penitenciaris de Lledoners (Manresa) i Puig de les Basses (Figueres). La portaveu d'ERC, Anna Caula, ha demanat al president de la Generalitat que demani a Sánchez que retiri la causa contra els presos polítics. "La justícia espanyola té un problema", ha assegurat el president, que ha recordat que ell mateix ha pogut constatar la diferència entre abraçar els exiliats que tenen lliure circulació al país on resideixen i els investigats que són a Espanya, que estan en presó preventiva.

El portaveu de JxCat, Albert Batet, ha criticat la "tercera via" que inclou "presos polítics i exiliats". "La repressió es manté", ha constatat Batet.

Torra ha contestat que la reunió servirà per veure si el diàleg són "fets" o només "paraules". "Estem esperant quines seran les propostes del PSOE per a Catalunya. Veurem quines possibilitats hi ha per avançar", ha assegurat.

Aprofitant que la setmana que ve visitarà Escòcia i es reunirà amb la primera ministra, Torra ha dit que espera de Sánchez la mateixa resposta que va tenir l'ex primer ministre britànic David Cameron. "Volem tenir, com a catalans, les mateixes respostes que han tingut altres ciutadans europeus", ha expressat el president de la Generalitat.

L'exvicepresident Oriol Junqueras, l'exconseller Raül Romeva, Jordi Cuixart (Òmnium) i Jordi Sànchez (diputat de JxCat) van arribar ahir a la presó de Sant Joan de Vilatorrada després d'haver marxat dilluns d'Estremera i Soto del Real i d'haver passat una nit al centre penitenciari de Zuera (Zaragoza). Per la seva banda, l'exconsellera Dolors Bassa i l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell van arribar a la presó de Puig de les Basses de Figueres des d'Alcalá-Meco. A diferència dels presos, les preses van fer el viatge directe des de Madrid a Catalunya.

També s'han iniciat els tràmits perquè comenci el trasllat dels exconsellers Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn, que ara mateix són a Estremera i seran destinats a la presó de Lledoners, igual que Sànchez, Cuixart, Junqueras i Romeva.

L'acostament dels presos es produeix la setmana abans de la reunió entre Pedro Sánchez i Quim Torra, que dilluns es trobaran a la Moncloa amb la intenció d'iniciar el "diàleg" entre les institucions catalanes i espanyoles.

Torra i Garzón (IU) es reuneixen demà

Abans de la reunió amb Sánchez, Torra ja es va reunir amb el líder de Podem, Pablo Iglesias, i aquest divendres ho farà amb el coordinador federal d'Izquierda Unida (IU), Alberto Garzón, que espera contribuir a "obrir ponts", cap al diàleg, "destensar" la situació i avançar cap a una solució al problema territorial. Així ho ha avançat, als passadissos del Congrés, el mateix Garzón, que ha apuntat que l'objectiu d'aquesta trobada no és altre que compartir reflexions i presentar-li a Torra la proposta política d'IU amb el model territorial, "que es diu República federal ".

"El diàleg no significa negociació i en aquests moments cal molt diàleg per conèixer l'opinió de totes les parts i trobar, tard o d'hora, una solució", ha insistit el líder d'IU, que ha recalcat que el president Sánchez està al corrent de la reunió d'aquest divendres -que estava programada des de fa diverses setmanes- i que, de fet, el farà partícip del que pugui sortir de la mateixa.

JxCat, la CUP i ERC ratificaran els objectius de la declaració de ruptura del 9-N

Al final d'aquest ple, aquest dijous a la tarda, els grups independentistes votaran a favor d'una moció promoguda per la CUP que ratifica la declaració de ruptura del 9 de novembre de 2015, que va ser suspesa i anul·lada pel Tribunal Constitucional.

Tot i que fins abans-d'ahir JxCat i ERC defensaven treure del text dels cupaires que el Parlament reiterés "els objectius polítics" de la resolució del 9 de novembre "sobre l'inici del procés polític a Catalunya com a conseqüència dels resultats electorals del 27 de setembre del 2015, legitimats pels resultats del referèndum de l'1 d'octubre i de les eleccions del 21 de desembre del 2017", la formació anticapitalista ha aconseguit que el fragment s'hi inclogui després de "dures negociacions".

stats