Política 09/09/2020

ERC acusa JxCat de tenir "tremolor de cames" a l'hora de regular el preu dels lloguers

Torra crida a fer un "últim esforç" per arribar a un consens i tirar endavant la norma aquesta tarda

Aleix Moldes / Núria Orriols / Quim Bertomeu / Anna Mascaró
5 min
ERC acusa JxCat de tenir "tremolor de cames" a l'hora de regular el preu del lloguer

BarcelonaEl curs polític comença tal com es va acabar, amb una enganxada pública a l'hemicicle entre els dos socis del Govern. Aquest cop per la llei que ha de limitar el preu dels lloguers i que s'ha de debatre aquesta tarda al ple del Parlament. El líder del grup republicà, Sergi Sabrià, a la sessió de control al president, Quim Torra, ha acusat Junts per Catalunya de tenir "tremolor de cames" a l'hora de regular el preu dels lloguers i l'ha acusat d'"entorpir" la feina de la conselleria de Justícia, d'Esquerra, que és qui ha treballat la proposició de llei sobre el topall a les rendes d'arrendament amb el Sindicat de Llogaters –malgrat que les competències al Govern són del departament de Territori, de Damià Calvet (JxCat).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Tenim una oportunitat històrica per sumar a favor dels llogaters", ha dit Sabrià, en la seva intervenció dirigida al president, que s'ha mostrat personalment favorable a la llei tal com estava acordada a diferència del grup parlamentari de Junts, que hi ha presentat esmenes.

Torra ha contestat al seu soci de Govern que no s'equivoqui d'adversari i apunti al PSC, que votarà en contra de la proposició. En aquest sentit, el cap de l'executiu ha cridat a fer un "últim esforç" per acordar els detalls de la nova legislació perquè es pugui aprovar. Per al president hi ha "un gran consens" en la regulació dels lloguers a Catalunya, però cal concretar-ne la lletra petita. De moment ha explicat que des de la seva bancada no s'hi votarà en contra, tot i que només tirarà endavant amb un vot favorable de JxCat i no pas amb una abstenció –el PSC, Cs i el PP hi votaran en contra.

Ahir dimarts a la tarda el Sindicat de Llogaters es va reunir amb ERC, els comuns, la CUP i JxCat per intentar tirar-la endavant. JxCat condiciona el seu vot favorable a l'acceptació de les seves esmenes, les quals tenen per objectiu, segons el grup, "protegir el petit propietari".

ERC acusa JxCat de tenir "tremolor de cames" a l'hora de regular el preu del lloguer

La llei preveu congelar i abaixar els lloguers als seixanta municipis catalans de més de 20.000 habitants. El principal escull en les negociacions és, de fet, el concepte de petit propietari. JxCat vol que els propietaris amb uns ingressos inferiors a 5,5 vegades l'indicador de renda de suficiència (IRSC), més de 3.000 euros –depenent de la zona–, quedin fora de la limitació del preu del lloguer, mentre que el Sindicat de Llogaters creu que aquesta excepció ha d'afectar només propietaris amb situació de vulnerabilitat amb uns ingressos equivalents a uns 1.200 euros. Per a JxCat no és suficient.

El d'aquest dimecres era el primer ple des de la remodelació de l'executiu del president, Quim Torra. Miquel Sàmper, Ramon Tremosa i Àngels Ponsa substitueixen Miquel Buch, Àngels Chacón i Mariàngela Vilallonga al capdavant de les conselleries d'Interior, Empresa i Cultura. Una de les conseqüències de la remodelació és que ja no queda cap representant del PDECat al Govern, i en això han volgut fer èmfasi els comuns. La portaveu del grup, Marta Ribas, ha acusat l'executiu d'haver fet canvis per interessos "partidistes" –el PDECat ha parlat de "purga política"– i no pensar en la sortida de la crisi econòmica canviant la consellera d'Empresa en el context actual.

Per a Ribas, ara és el moment de convocar eleccions –tal com va prometre al gener el president– i que la ciutadania decideixi de quina manera se surt de l'atzucac. "El president té potestat per cessar i nomenar consellers", li ha contestat taxativament el cap de l'executiu. A més, ha retret als comuns que pensin ara en els comicis i no en articular un permís retribuït per als pares que s'hagin de quedar a casa per fer quarantena amb els fills. "Només els demano això, queden quatre dies perquè comenci el curs escolar", ha conclòs el president, recordant-los que formen part del govern espanyol.

ERC acusa JxCat de tenir "tremolor de cames" a l'hora de regular el preu del lloguer

Torra també ha demanat la mateixa mesura als socialistes, que volen eleccions immediates o que s'investeixi un nou president quan Torra sigui inhabilitat. "No s'haurien de preocupar per les conseqüències de la inhabilitació sinó pel perquè d'aquesta inhabilitació", ha deixat anar el president, que ha lamentat que el PSC –i els comuns– no li donin suport a l'hora de defensar la llibertat d'expressió. "Inhabilitaran un president per no haver despenjat el llaç groc [del Palau de la Generalitat]", ha dit.

Cs demana a Torra que aconselli no assistir a la Diada

El cap de l'oposició, Carlos Carrizosa, ha centrat la intervenció en la manifestació de l'ANC per la Diada. Segons el seu parer, el president hauria d'aconsellar la ciutadania de no assistir-hi per evitar contagis i ha acusat el Govern de tractar amb privilegis tot el que té a veure amb el Procés.

"Jo no prohibiré el dret de manifestació", li ha contestat el president, malgrat que ha insistit que cal complir les mesures de seguretat. El president també ha recordat que enguany el Govern ha decidit no assistir a cap manifestació presencial de l'ANC per donar exemple a l'hora d'aplicar les mesures de restricció pel coronavirus, i que només participaria en l'ofrena al monument de Rafael Casanova a Barcelona.

Les intervencions dels nous consellers

Abans del president, qui s'ha sotmès a la sessió de control ha sigut el Govern. El nou conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha debutat a la cambra per respondre a una pregunta del diputat de Ciutadans, Jean Castel, sobre les ocupacions d'habitatges. "Consultada l'advocacia catalana i espanyola, no es coneix ni un cas en què aquestes persones no hagin recuperat l'habitatge", ha explicat Samper, i ha demanat a Castel que "abaixi l'alarma". Però ha lamentat que els Mossos no tinguin capacitat, com sí que passa en països com França, el Regne Unit i Alemanya, d'actuar immediatament contra les ocupacions –cal una autorització judicial– i també ha subratllat que era "urgent" modificar la llei perquè també els grans tenidors d'habitatges es puguin aprofitar de les desocupacions immediates que la legislació preveu en el cas dels domicilis habituals.

ERC acusa JxCat de tenir "tremolor de cames" a l'hora de regular el preu del lloguer

Per la seva banda, Tremosa s'ha estrenat elogiant la resposta que ha donat Europa a la crisi del covid i ha insistit que Catalunya intentarà accedir als diners del Mecanisme d'Estabilitat Europeu. Un punt que ja ha generat fricció amb el vicepresident i responsable econòmic, Pere Aragonès. "Són crèdits amb fantàstiques condicions", ha insistit Tremosa, a més d'oferir la "màxima col·laboració" de la Generalitat amb la resta d'institucions, "també al govern espanyol".

ERC acusa JxCat de tenir "tremolor de cames" a l'hora de regular el preu del lloguer

D'altra banda, una de les preocupacions expressades per diversos grups ha sigut la tornada a les escoles després dels mesos de confinament. Tant el PP com Catalunya En Comú - Podem han criticat el conseller d'Educació, Josep Bargalló, per no haver preparat la situació amb més previsió. "Calen criteris flexibles i adaptats", ha assegurat el conseller, que ha assegurat que en aquests moments "les escoles estan preparades per obrir dilluns i atendre tot l'alumnat".

stats