Política 27/09/2017

Santamaría: "La desobediència no és un acte heroic, és totalitari"

Zoido: "La presència [de policies espanyols] a Catalunya es mantindrà mentre sigui necessari"

Dani Sánchez Ugart / Ot Serra
5 min
Soraya Sáenz de Santamaría, durant la sessió de control al Congrés dels Diputats

MadridEl referèndum de l'1 d'octubre centra gran part de la sessió de control al govern espanyol d'aquest dimecres al Congrés dels Diputats. El president de l'executiu, Mariano Rajoy, no ha respost a les preguntes de l'oposició. En el seu lloc, ho ha fet la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, que, juntament amb diversos ministres més, haurà d'explicar la resposta de l'estat a la votació prevista per a diumenge.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu del PDECat al Congrés, Carles Campuzano, ha pres la paraula per assenyalar "l'extrema gravetat" del que està succeint Catalunya amb la "vulneració del secret postal, el decomís de material electoral, l'abús de poder i les amenaces de la fiscalia a més del 70% d'alcaldes catalans". "És una resposta penal absolutament desproporcionada", ha apuntat Campuzano, que ha lamentat que s'estigui "liquidant l'autogovern de Catalunya sense cobertura legal". A més, ha demanat a la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, que "condemni els discursos d'odi" que s'han expressat contra els catalans en els desplaçaments de la Guàrdia Civil des de diferents punts de l'Estat. "Tracten Catalunya com si fos un territori aliè, com si ja fos un país independent", ha apuntat, abans de constatar que el govern espanyol "ha renunciat a convèncer la societat catalana" amb propostes polítiques.

Des del faristol, Sáenz de Santamaría ha dit a Campuzano que és ell el que ha de condemnar els missatges d'Arran assenyalant regidors de la CUP, i que no s'erigeixi com a portaveu de "tot Catalunya, sinó del seu partit". La vicepresidenta ha recordat que el TC ha suspès el referèndum perquè és "il·legal i anticonstitucional", motiu pel qual el govern espanyol no pot "trencar el pacte constitucional", i ha justificat que "la desobediència no és un acte heroic, és un acte totalitari". "Ni està a les nostres mans ni és la nostra voluntat, de manera que ni és legítim ni democràtic. No és legítim que ens obligui a ser independentistes ni a actuar com si ho fóssim", s'ha queixat. La vicepresidenta ha insistit que porti al Congrés la seva proposta per debatre si Catalunya pot ser o no independent. Cap estat té capacitat de privar els espanyols del que li correspon, la capacitat d'opinar de com s'organitza Espanya. "¿És demòcrata un parlament que vulnera els drets dels diputats? Que nega la paraula a l'oposició? Que no respecta les decisions dels seus lletrats? Que no permet anar al Consell de Garanties?", s'ha preguntat, en referència als plens del 6 i 7 de setembre en què es van aprovar les lleis de desconnexió. "Això és humiliar les institucions de l'autogovern", ha reblat. Per tot plegat, ha demanat a Campuzano i a la resta de dirigents sobiranistes que "reflexionin" i "recapacitin" i que "tornin a la seva trajectòria liberal i democràtica".

Campuzano ha censurat a Santamaría que convidi el sobiranisme a la via morta de defensar el referèndum al Congrés, i dir-los que ells el bloquejaran "pels segles dels segles", i la vicepresidenta li ha respost que ella té "més respecte a la legitimitat de ser independentista" que Campuzano "a la legitimitat de no ser-ho", i ha afegit que si vol la independència de Catalunya "ho defensi davant la cambra". I ha insistit en la invitació que es porti la proposta de referèndum a la cambra i es "convenci la majoria".

En les habituals declaracions als mitjans a les portes de l'hemicicle, el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha alertat de la possibilitat que aquest diumenge els cossos de seguretat facin ús de "porres, canons d'aigua o bales de goma" per evitar que es voti. "El PP hauria de reflexionar, fer un plantejament sensat i evitar una desgràcia a Catalunya", ha apuntat. El líder del partit lila ha assegurat que els que "aposten per les bales de goma podrien cometre un error històric a Catalunya i a Espanya".

Un dels ministres que ha centrat l'atenció de l'oposició ha sigut el de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, que ha estat preguntat pel diputat del PNB Mikel Legarda sobre fins quan estaran els policies nacionals i Guàrdies Civils destacats a Catalunya. Zoido ha respost que "la presència es mantindrà fins que sigui necessari per garantir que es compleix la llei", a més, ha justificat que aquest destacament no és "inconstitucional", com l'havia acusat el diputat basc. "Farem i complirem totes aquelles delegacions que des de la fiscalia se'ns encomanin", ha afegit, "per això respectem més que ningú la llei". A més, Zoido també ha denunciat que es "dificulti la tasca" del agents i ha dit que prendran "totes les mesures legals per evitar-ho.

Zoido també ha negat que els agents desplaçats a Catalunya estiguin en condicions precàries, davant les crítiques del PSOE en aquest sentit. Per part de Podem, la seva portaveu parlamentària, Irene Montero, ha recriminat l'ofensiva antidemocràtica contra el referèndum de l'1 d'octubre i ha volgut saber si s'havia "desarticulat la trama al ministeri" que va servir per "perseguir rivals polítics" en el que s'ha anomenat operació Catalunya. Zoido ha afirmat que no tenia coneixement d'aquest entramat i ha assegurat que no comparteix les conclusions de la comissió al Congrés que va apuntar a "la utilització partidista" del ministeri comandat per Jorge Fernández Díaz. A més, ha criticat que des de l'oposició es doni suport a la investigació de casos de corrupció del PP i, en canvi, quan "s'investiga una altra força política, és persecució".

Suport "sense fissures" de Rivera

El primer a arrencar ha estat el president de Ciutadans, Albert Rivera, que, en la línia de la proposició no de llei que el Congrés va tombar la setmana passada, no ha fet cap pregunta a la vicepresidenta, sinó que s'ha limitat a deixar clar el seu "suport sense fissures al govern de la nació". En la rèplica, Sáenz de Santamaría ha manifestat la necessitat de "seguir units a partir d'ara davant les declaracions unilaterals". "L'única unilateralitat que val a l'estat espanyol és la de 47 milions de persones", ha apuntat.

El portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, al seu torn, s'ha adreçat al ministre de Justícia, Rafael Catalá, per preguntar-li si té previst prendre alguna mesura per evitar que es produeixin més detencions a polítics catalans. El republicà li ha recriminat que la gran quantitat d'agents desplaçats a Catalunya no es facin servir per evitar morts de refugiats al Mediterrani. Finalment, ha fet una crida al vot aquest diumenge al referèndum com una mostra de suport a la democràcia. "Votar l'1 d'octubre no et fa independentista, sinó demòcrata, valent i antifeixista". "Visca Castella lliure, Andalusia lliure, 'gora Euskal Herria askatuta' i visca els Països Catalans", ha sentenciat.

Catalá li ha contestat que les detencions "no es practiquen d'ofici, sinó que les ordenen els jutges en compliment de l'estat de dret". El ministre ha lamentat que Rufián no expressi el seu suport als alcaldes que "estan patint pressions o els pinten la façana dels seus comerços". "Coaccions i amenaces és el que hi ha a Catalunya", ha expressat.

També s'ha referit a la qüestió catalana Joan Tardà, que ha retret al govern espanyol que faci "patir homes i dones lliures de Catalunya, siguin o no independentistes". "El que tenen és por de no tenir prou arguments, com sí que van tenir els britànics davant els escocesos", ha etzibat el portaveu d'ERC, en una interpel·lació a la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat. En el torn de rèplica, la ministra catalana del PP ha criticat que l'independentisme vulgui "incidir en la divisió social" i viure en el "fracàs constant". "Ballin el tango de la construcció de ponts", ha demanat Montserrat a Tardà, que ha criticat el republicà per voler "apagar la música" del diàleg. "Després de la tempesta torna la calma, i en la calma hi som nosaltres", s'ha dirigit en català Montserrat al portaveu republicà.

stats