Política 11/10/2017

El govern espanyol menysté la proposta de Puigdemont i tanca la porta a qualsevol mediació

El PSOE canvia les preguntes per un discurs de suport a l'executiu de Mariano Rajoy

Júlia Manresa
3 min
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, conversa amb el portaveu del PP, Rafael Hernando, al Congrés

MadridLa tensió s'ha fet notar en una sessió de control al govern espanyol amb ministres i diputats pendents del que anunciés Mariano Rajoy des de la Moncloa. Però l'executiu espanyol no es mou ni un mil·límetre i continuen les negatives: ni referèndum, ni mediació, ni condemna a l'actuació policial de l'1-O. La vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, ha reiterat que "no hi ha lloc per a cap mediació entre democràcia i il·legalitat", i ha insistit que els únics mediadors possibles són tots els diputats i diputades del Congrés espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta ha sigut la seva resposta a la pregunta de la diputada de Podem Irene Montero, que ha reclamat que prengui la proposta del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i s'obri al diàleg i a la mediació. Però la tensió s'ha fet notar en les respostes dels minsitres espanyols, i Sáenz de Santamaría ha acusat Podem de ser "la coartada dels secessionistes" i de sempre estar "al mig de tots els problemes".

També s'ha mostrat més exaltat del que és habitual el ministre d'Educació i portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, que ha menystingut la proposta d'ahir de Puigdemont i també ha tancat qualsevol porta a la mediació. Méndez de Vigo ha repetit que "un país fort com Espanya no necessita mediadors". "Som capaços de resoldre-ho amb diàleg", ha afirmat. Així ho ha reiterat davant la pregunta del diputat d'ERC Gabriel Rufián sobre la predisposició del govern d'acceptar alguna de les propostes de mediació internacional sorgides al llarg dels últims dies. Rufián s'ha enfrontat directament amb el ministre mostrant fotografies dels ferits durant l'1-O i ha preguntat de manera retòrica si el govern espanyol creu que és fàcil "estendre la mà als que responen amb cops de porra". Però el ministre Méndez de Vigo, més exaltat, s'ha limitat a respondre que de diàleg, només dins la llei.

La complicitat amb el PSOE

Els socialistes canvien les preguntes per un discurs de suport

En una sessió de control especialment curta, el PSOE ha optat per retirar les seves preguntes al govern espanyol i canviar-les per un discurs de suport a qualsevol decisió o mesura que prengui el govern de Mariano Rajoy. Així ho ha fet la vicesecretària general del partit, Adriana Lastra, que ha reiterat "el seu suport a l'estat de dret" mentre es mantingui la convivència, un discurs que la vicepresidenta Sánez de Santamaría ha agraït i elogiat. De fet, Lastra ha qualificat de "comèdia" el discurs d'ahir del president de la Generalitat i ha estès la mà a Mariano Rajoy perquè compti amb el suport del PSOE, un posicionament que divergeix del que ahir van mostrar els socialistes catalans, que van agrair el gest de Puigdemont i el van interpretar com una nova oportunitat per al diàleg.

Una actuació policial "exquisida" i 'fake news'

Però les negatives no només han sigut per a la mediació. El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, davant la pregunta del diputat d'En Comú Podem Xavier Domènech, ha dit que "no s'ha pres cap mesura excepcional", sinó que tot el que ha fet fins ara el govern espanyol ha sigut en el marc de la Constitució i del compliment de les resolucions dels tribunals. Sobre l'actuació policial de les forces de seguretat espanyoles el dia 1 d'octubre, Zoido ha tornat a defensar la Policia Nacional i la Guàrdia Civil que, als seus ulls, "van complir exquisidament i escrupulosament les normes de proporcionalitat". Zoido ha explicat que les instruccions dels cossos de seguretat eren requisar tota la informació que trobessin i les urnes. Però segons el ministre, "en alguns moments van topar amb una resistència molt violenta que van haver de vèncer". Zoido, a més, ha continuat negant el referèndum.

D'altra banda, el ministre d'Exteriors, Alfonso Dastis, ha assegurat que l'estratègia de la Generalitat de cara a l'exterior es basa en el 'fake news' [les notícies falses] i ha assegurat que a partir d'ara i ja des de les últimes setmanes s'intensificarà la tasca exterior amb els mitjans internacionals també des del govern espanyol. Per a Dastis, mentre la Generalitat s'ha d'inventar un relat amb diners públics, Espanya només necessita mostrar-se com és per aconseguir credibilitat a l'estranger. Així ha respost a la pregunta del diputat de Ciutadans Juan Carlos Girauta, que li ha retret la manca d'estratègia exterior i comunicativa de l'estat espanyol, que ha provocat que a l'estranger "es compri el relat dels colpistes".

stats