Rajoy insisteix que presentarà els pressupostos a temps, mentre que Ciutadans avisa que "s'està quedant sol"

El president del govern espanyol, però, recorda que el sostre de despesa ja està aprovat

DANI SÁNCHEZ UGART / JÚLIA MANRESA

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha respost aquest dimecres a les preguntes de l'oposició a la sessió de control al govern espanyol al Congrés, i ha explicat que estan treballant per aconseguir suport per als pressupostos, que, ha insistit, pretenen presentar a temps per a la seva aprovació abans del juny, tot i que no descarten una pròrroga definitiva si no aconsegueixen els suports necessaris. En to irònic, Rajoy ha convidat el líder de Podem, Pablo Iglesias -que li ha preguntat sobre el tema durant el ple-, a sumar-se al PP i donar-los suport. Iglesias li ha recordat que és una "obligació constitucional" del govern espanyol presentar uns pressupostos, i l'ha acusat de voler-se'n "escapolir" amb l'anunci de pròrroga pressupostaria amb què el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha dit que poden resistir fins al final de la legislatura. "Deixin de ser il·legals", ha asseverat. 

Rajoy li ha respost aleshores que la seva intenció és presentar el projecte de pressupostos amb prou temps per poder-los aprovar abans del juny. El president espanyol també ha criticat els comptes presentats per Podem, que ha dit que són "irrealitzables", perquè augmenten els diners dedicats a totes les partides. 

En la mateixa línia ha anat el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, davant la pregunta del diputat de Ciutadans José Manuel Villegas, que ha retret al titular d'Hisenda que no hi hagi proposta de comptes públics. Montoro ha recordat que no compten amb prou suports, i que Ciutadans va ser precisament el que va retreure a la resta de la cambra que no vulguin donar suport a uns pressupostos que compten amb mesures impulsades pel seu grup, com ara la rebaixa de l'IRPF, l'equiparació salarial entre cossos policials o el complement salarial per a joves. 

De fet, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha afegit que el govern espanyol ha de rectificar per no acabar quedant-se sol. "Cada vegada s'estan quedant més sols", ha sentenciat el diputat de Ciutadans a la sortida del ple, en referència als incompliments del pacte d'investidura per part del Partit Popular. 

El president espanyol també s'ha referit a les pensions, després de la polèmica pels canvis legals introduïts a favor dels plans de pensions privats. Rajoy ha tret pit del fet que les despeses en pensions no s'han retallat mai -tot i que continuen perdent poder adquisitiu-, i ha dit que les prioritats per fer sostenible el sistema de pensions són "crear ocupació" i arribar a acords de reforma en el marc del Pacte de Toledo.