Política 15/05/2018

Torra demana, des de Berlín, una reunió a Rajoy per començar a dialogar: "Marqui dia i lloc"

Puigdemont assegura que qui prendrà les decisions a Catalunya serà el nou president

Núria Orriols
3 min

BarcelonaEl president electe Quim Torra s'ha traslladat a Berlín aquest dimarts per reunir-se amb Carles Puigdemont, just l'endemà d'haver obtingut el suport al Parlament per formar un nou Govern. La roda de premsa ha començat pocs minuts abans de dos quarts de cinc de la tarda i ha estat marcada per un reclam al president espanyol, Mariano Rajoy: "Marqui dia, hora i lloc per reunir-nos".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Torra ha reclamat així començar el diàleg tan bon punt engegui el mandat amb el nou Govern –encara no està oficialment nomenat amb la publicació al 'Diari Oficial de la Generalitat'.

Ara bé, el president electe, en anglès, també ha reivindicat Carles Puigdemont com a president "legítim" de Catalunya –"Soc aquí per retre-li homenatge", ha dit– i ha assegurat que tard o d'hora l'acabaran investint. "Demanem al govern espanyol que respecti els resultats de les eleccions del 21 de desembre", ha afirmat, i ha afegit que tornaria a nomenar els consellers cessats pel 155 que ho desitgin.

Puigdemont ha recordat que la base de la seva demanda al comitè de drets humans de les Nacions Unides és precisament el seu cessament "il·legal". A més, ha explicat que JxCat ha presentat fins a quatre candidats a la investidura, tres dels quals han sigut vetats pel Tribunal Suprem i el Tribunal Constitucional. "És una anormalitat democràtica", ha expressat el 130è president.

DIRECTE: Torra demana, des de Berlín, una reunió a Rajoy per començar a dialogar: "Marqui dia i lloc"

D'altra banda, Torra també han denunciat l'existència de presos. "Hi ha presos polítics a Espanya. El jutge diu que no els pot alliberar perquè són favorables a la independència. Això s'ha d'aturar", ha sentenciat, explicant que anirà a veure'ls a Madrid també aquesta setmana.

Noves eleccions

Puigdemont ha aclarit que a partir del 27 d'octubre hi haurà la possibilitat de convocar noves eleccions. "D'aquí no es pot deduir que hi haurà eleccions anticipades –ha assegurat–. Nosaltres hem obert un període de distensió", ha dit Puigdemont, que ha afegit que ara la pilota és a la teulada del govern espanyol.

En cas que a la tardor, però, continuï aquesta situació i hi hagi presos i repressió, el nou president es plantejarà si convoca noves eleccions.

Presa de possessió: la fórmula de Puigdemont

Torra ha assegurat que un cop es publiqui el seu nomenament al 'Diari Oficial de la Generalitat' prendrà possessió en un acte al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat. Davant de la voluntat de l'Estat d'organitzar aquest acte, Torra ha avançat que la seva intenció és utilitzar la mateixa fórmula que va usar Puigdemont en la seva presa de possessió.

En aquell moment, el fins ara president no va fer referència a la Constitució en el seu jurament sinó que va prometre "fidelitat a la voluntat del poble de Catalunya expressada al Parlament". El govern espanyol no va poder impugnar-ho perquè la presa de possessió no està explícitament regulada per llei.

Torra "prendrà les decisions" a Catalunya

Seguidament a la primera intervenció de Torra, ha pres la paraula el fins ara president, Carles Puigdemont. "L'única eina que necessitem per resoldre el conflicte polític és la democràcia", ha afirmat. Alhora, ha explicat que hi haurà un Govern "fort" a Catalunya aquesta setmana amb l'objectiu de recuperar les institucions. Ha matisat, però, que el nou executiu actuarà en el marc de les competències de l'Estatut.

En el torn de preguntes, Puigdemont ha assegurat que a Catalunya qui prendrà les decisions serà Torra, que és qui estarà sotmès al control parlamentari. Un diagnòstic compartit per Torra. Aquest dimarts, en una entrevista a Catalunya Ràdio, ha dit que serà ell qui prendrà les decisions des del Palau de la Generalitat però que estarà en contacte permanent amb Puigdemont, a l'"espai lliure" europeu.

"Governar per a tothom"

Davant la polèmica que s'ha generat al voltant dels seus escrits i tuits despectius amb els espanyols, Torra s'ha definit com un liberal demòcrata, a favor de la integració europea i també d'obrir les portes als refugiats.

D'altra banda, Torra s'ha compromès a governar per a "tots els catalans", també per als no independentistes. El president electe ha dit que les polítiques púbiques que vol dur a terme el seu govern són per beneficiar tothom que visqui a Catalunya. Un missatge que ha subscrit Puigdemont, que ha recordat que no es pot "confondre" la "legítima aspiració política" amb les polítiques públiques que du a terme un govern i que poden "beneficiar" tothom.

stats