Política 01/06/2018

Torra celebra la fi del govern de Rajoy: "Ens volien escapçats i resulta que els escapçats són ells"

El president reitera la mà estesa a Sánchez però avisa que serà "exigent"

Núria Orriols
3 min
El candidat de JxCat a la presidència, Quim Torra, aquest dissabte al Parlament

BarcelonaEl president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat davant els quadres del PDECat que la clau del seu projecte és la "restitució" dels consellers i el president cessats per l'aplicació de l'article 155. Una intervenció de la Generalitat que, ha remarcat, acabarà aquest dissabte amb la presa de possessió dels consellers. "Nosaltres demà tindrem un govern fort", ha afirmat Torra, contraposant la situació de Catalunya a la del govern de l'Estat. El president ha celebrat la caiguda de l'executiu del PP just avui que fa vuit mesos del referèndum de l'1 d'octubre. Ha recordat que va ser el govern de Mariano Rajoy el responsable de la violència policial del referèndum. "Ens volien escapçats i resulta que els escapçats són ells", ha afirmat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i celebrar l'adeu de Rajoy, Torra ha dit que serà "exigent" amb el nou cap de l'executiu, Pedro Sánchez, a qui ha definit com a "còmplice" de l'aplicació del 155 i de la repressió. En tot cas, li ha demanat que "prengui riscos" i faci "gestos" cap a Catalunya. "No podem seguir així", ha asseverat en al·lusió als presos i exiliats. D'aquesta manera, ha reiterat la mà estesa al govern espanyol per trobar una solució política al conflicte català.

És el primer cop que Torra assisteix i intervé en un consell nacional del PDECat, el dia que ha d'aprovar el reglament per a l'assemblea del 20 de juliol. Després de la intervenció de Torra, que ha durat poc més de cinc minuts, la reunió del consell nacional del PDECat ha seguit el debat sobre l'organització del congrés el juliol.

L'abast de l'assemblea

La direcció del PDECat va enviar dimarts als consellers nacionals la proposta de reglament per al pròxim congrés del juliol. Un punt clau per determinar l'abast de l'assemblea que celebrarà el partit a l'estiu. Segons el document, al qual ha tingut accés l'ARA, la direcció proposa debatre sobre l'elecció de nous càrrecs i també definir el rumb ideològic del partit tant a escala sectorial com de projecte nacional.

El reglament ha estat esmenat al llarg de la setmana però, segons fonts coneixedores, han estat modificacions "tècniques" que es donaran a conèixer aquest divendres en el consell nacional.

El contingut del reglament ha sigut motiu de controvèrsia interna entre la direcció i els crítics, perquè no estaven d'acord amb l'abast que havia de tenir aquest congrés. Però en els últims dies han mantingut contactes i han llimat diferències. Des d'un inici han discrepat sobre què s'hi havia de debatre, ja que els reticents amb Pascal també el volen aprofitar per rellevar lideratges, mentre que la direcció defensa que sigui un congrés ideològic on es pugui eixamplar l'executiva per incloure-hi més sensibilitats. El reglament, tal com està escrit, deixa oberta aquesta qüestió perquè es remet a una ponència organitzativa –que s'elaborarà en les pròximes setmanes– en què es definirà com es reparteixen les funcions dins el partit.

Procés d'elecció de càrrecs

Segons fonts del partit, el procés serà el següent: la direcció proposarà els membres d'un comitè redactor que elaborarà un document amb la nova organització del partit. La proposta es debatrà al congrés i si s'aproven els canvis, s'hauran de votar les persones que ocupin aquests nous càrrecs.

En el reglament, s'especifica que serà la mesa de l'assemblea la que definirà com es trien els nous càrrecs que s'hagin de triar fruit de les resolucions que aprovi el congrés. També fixarà en quin termini es podran presentar les candidatures.

Un dels càrrecs que segur que s’ha d’escollir és la presidència de la formació, que ostenta Neus Munté en funcions des de la dimissió d’Artur Mas.

stats