Política 06/09/2019

El govern espanyol no tira la tovallola en la negociació amb Podem: "Tenim espai per recórrer"

Isabel Celaá adverteix a Torra que la sentència del judici del Procés s'ha de "respectar i acatar"

Ot Serra
2 min
La portaveu del govern espanyol i ministra d'Educació, Isabel Celaá, aquest divendres en la roda de premsa posterior al consell de ministres

MadridLa portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, ha expressat aquest divendres la seva voluntat que es configuri un nou executiu i ha celebrat que els equips negociadors del PSOE i Unides Podem s'hagin emplaçat a continuar negociant. "Tenim espai per recórrer, tot i haver constatat les diferències", ha assegurat la també ministra d'Educació en la roda de premsa posterior al consell de ministres.

Aquest dijous les delegacions del partit socialista i de la formació lila es van reunir al Congrés durant més de quatre hores, i a la sortida tots dos van admetre que no s'havia avançat en la negociació. Van coincidir, però, en la necessitat de tornar-se a trobar per intentar desencallar el bloqueig en el qual es troben actualment les converses. Els de Pablo Iglesias continuen demanant el govern de coalició tot i acceptar parlar de la proposta programàtica de 370 punts que Pedro Sánchez va esbossar dimarts passat en una conferència, mentre que el PSOE limita la seva oferta a donar responsabilitats a Podem en institucions públiques com ara la CNMV o el CIS, però no al consell de ministres.

Celaá ha defensat la "tercera via" que proposa Sánchez, allunyada del govern de coalició però que va més enllà d'un executiu monocolor. "No s'hi reflecteixen ni la posició inicial del PSOE ni la reivindicació de Podem", ha assenyalat la portaveu de la Moncloa, per bé que la formació lila no veu que aquesta oferta sigui diferent de la "primera via", tal com va expressar dijous la portaveu de Podem, Ione Belarra, al sortir de la maratoniana reunió. "El fruit de la negociació ha de ser de guany i satisfacció per a les dues parts", ha afegit Celaá.

Podem continua destacant que Sánchez té intenció d'anar a eleccions per manca de voluntat negociadora, però la portaveu de l'executiu espanyol ha reiterat que la ronda de reunions amb entitats que ha fet el líder socialista no ha estat pensada per tornar a les urnes sinó per formar govern. Alhora, al partit lila hi ha l'esperança que en l'últim minut el PSOE faci una oferta de govern de coalició, tal com va passar al mes de juliol, però Celaá ha estat taxativa: "Hi ha convicció i determinació que no hi haurà govern de coalició, cosa que no significa que no es trobin fórmules de cooperació potents perquè Podem participi activament en les tasques d'estat".

Aquest divendres un membre de l'equip negociador del partit lila, Yolanda Díaz, ha afirmat que si s'arribés a una investidura sense acord, el més probable és que el partit lila "dificultés l'acció de govern". Celaá, però, ha deixat clar que el PSOE "no visualitza" un escenari en què es pugui arribar a una investidura sense col·laboració. "Aquest cul-de-sac no se'l mereixen ni la ciutadania ni les forces polítiques", ha insistit.

"De moment només tenim paraules de Torra"

La portaveu del govern espanyol ha tret ferro al discurs del president de la Generalitat, Quim Torra, d'aquest dijous a Madrid i ha assenyalat que l'avís de "culminar la independència" si el Tribunal Suprem condemna els líders independentistes són "només paraules". Celaá ha indicat que les sentències s'han de "respectar i acatar i, per tant, les compliran". La portaveu de l'executiu espanyol, a més, ha situat la publicació de la resolució de l'alt tribunal cap a la primera quinzena d'octubre.

stats