Política 21/09/2018

El govern espanyol engega els treballs per limitar els aforaments amb una reforma constitucional

Demana al Consell d'Estat un informe amb la intenció de tenir enllestit el canvi en dos mesos

Dani Sánchez Ugart
1 min
La ministra portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, i el ministre de Ciència, Innovació i Universitats, Pedro Duque, durant la roda de premsa posterior a la reunió del consell de ministres d'aquest divendres

MadridEl consell de ministres d'aquest divendres ha abordat l'inici dels treballs per a la reforma constitucional que va proposar dilluns el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per tal de limitar els aforaments i eliminar els que afecten polítics fora de les seves funcions. La portaveu de l'executiu, Isabel Celaá, explica aquest i altres acords en la roda de premsa posterior a la reunió dels ministres.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els primers passos per a la limitació dels aforaments ha consistit a encomanar al Consell d'Estat la proposta d'una reforma constitucional dels dos articles de la Constitució relatius als aforaments de diputats i membres del govern. La intervenció del Consell d'Estat és preceptiva abans o després, en un procés de reforma constitucional, i el govern de Pedro Sánchez ha preferit demanar consell previ a l'organisme. En l'acord del consell de ministres s'inclouen els objectius de la reforma, un dels quals és "reduir l'abast dels aforaments per assimilar-lo als diferents països europeus", ha dit Celaá, que ha concretat que a la majoria d'aquests països es preveu només l'aforament de polítics per a l'exercici de les seves funcions i no per a qüestions que escapen aquesta funció.

Celaá també ha reiterat que la reforma constitucional no fa referència a l'aforament d'altres persones, com els membres de les policies, els jutges o la família reial, entre d'altres. Un cop hagi culminat el procés d'elaboració del projecte, el consell de ministres el remetrà a les Corts Generals de l'Estat i, si hi ha consens, segons la intenció de l'executiu, en 60 dies es podria tenir el canvi o la reforma constitucional realitzada.

stats