Política 15/06/2012

El govern espanyol vol un CGPJ més independent i "lleial" a la lletra de la Constitució

Sáenz de Santamaría no entra a valorar el presumpte malbaratament de fons públics del seu president, Carlos Dívar

Efe
2 min

Madrid @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha confirmat que la reforma que prepara l'executiu espanyol del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) cerca evolucionar cap a un òrgan de govern dels jutges més independent i lleial amb la previsió constitucional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Sáenz de Santamaría no ha volgut valorar en profunditat la situació en què s'ha vist embolicat el CGPJ després de la polèmica per les despeses dels viatges en cap de setmana que el seu president Carlos Dívar va carregar al pressupost del Consell.

No obstant això, sí que ha reiterat el respecte del govern espanyol al principi de separació de poders, la seva obligació de respectar la independència del CGPJ, les resolucions dels tribunals, així com la seva defensa de la "estabilitat de les institucions" en tant que són un element fonamental per guanyar confiança.

Sobre la reforma de la Llei orgànica del poder judicial (LOPJ) que pretén impulsar l'executiu espanyol i que preveu modificar el sistema d'elecció dels vocals del CGPJ, la vicepresidenta ha recordat que un comitè d'experts està treballant en els canvis perquè el seu disseny s'assembli més a la previsió constitucional, de manera que els seus membres siguin "jutges elegits per i entre els jutges".

No ha aclarit, però, si aquests canvis suposaran que el CGPJ estigui integrat només per cinc membres alliberats de la resta d'ocupacions i que la resta coure únicament dietes per l'assistència a plens, ja que ha insistit que fins que el grup d'experts conclogui seus treballs no es concretaran els detalls ni la fórmula dels nomenaments.

En qualsevol cas, no ha negat que aquesta és una de les possibilitats i ha afegit que el seu govern ja ha impulsat mecanismes similars en altres organismes com en el Consell d'Administració de RTVE, en què els consellers ja només cobraran per la seva assistència en forma de dietes.

Segons ha dit Sáenz de Santamaría, la intenció del Govern "declarada molt abans de qualsevol problema al CGPJ és evolucionar cap a una altra forma de Consell més independent" i "més lleial, que segueixi més al peu de la lletra i amb més rigor la redacció de la Constitució ".

stats