Política 30/03/2011

Duran: "Qui ha de fer un esforç de contenció del deute és l'Estat"

El líder de CiU al Congrés recorda a Zapatero que 3/4 parts del deute públic espanyol són de l'administració estatal

Joan Rusiñol
1 min

MadridEl líder de CiU a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida, ha avisat el president del govern espanyol que no pot carregar el pes de reduir el deute públic espanyol només a les espatlles de les autonomies. Segons ha dit, "ha de ser l'Estat qui faci el principal esforç de contenció".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons Duran, "l'administració central és la titular del 76% de l'endeutament públic espanyol" i ha alertat a Zapatero que Espanya "ha gastat per sobre de les nostres possibilitats". Un discurs que encaixa amb el que dilluns va fer a Madrid el president de la Generalitat, Artur Mas, segons el qual Catalunya podria no complir l'objectiu de dèficit de l'1,3% del PIB si es manté la situació de dèficit fiscal provocada perquè l'Estat espanyol "ha viscut per sobre de les seves possibilitats". Duran ha admès, malgrat tot, que les comunitats autònomes han d'"estabilitzar" els pressupostos.

Rajoy apunta a les eleccions

El líder del PP, Mariano Rajoy, ha assegurat que l'enduriment del sostre de despesa "no aporta res de nou" i que "suposa molta menys disciplina que la norma actual". Pel cap de l'oposició espanyola, amb aquesta reforma no s'aconsegueix "fixar objectius de reducció de dèficit i deute". A més, ha posat en dubte que el govern del PSOE compleixi la lletra de la nova normativa perquè l'actual "l'ha violat una i mil vegades".

Rajoy ha assegurat que "Espanya pot sortir endavant" però que necessita "alguna cosa més que mesures pal·liatives o gestos tranquil·litzadors". Ha donat la legislatura per esgotada, sense possibilitat de redreçar el rumb i de tancar pactes d'estat:"Tot això són coses que haurem de tractar directament amb els espanyols al seu moment", ha dit, posant el focus en les eleccions estatals.

stats