Política 24/09/2014

Josep Antoni Duran i Pedro Sánchez denuncien l'immobilisme de Rajoy amb Catalunya

El líder d'Unió descarta unes eleccions anticipades

Joan Rusiñol
2 min

MadridEl portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, s'ha reunit aquest matí amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, per abordar la situació a Catalunya. Després de la trobada, el líder d'Unió s'ha "felicitat" que els socialistes tinguin com a mínim una resposta política per trobar un nou encaix territorial. "En política el diàleg és imprescindible", ha subratllat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Duran "agraeix" l'actitud del líder de l'oposició, si bé admet que no pot valorar-ne la lletra menuda perquè és lògic que "no hi hagi contingut". Segons ha dit, el procediment -en cas de posar-se en marxa una reforma constitucional- seria a través d'una "ponència, dialogant" en què cada grup hauria d'aportar els seus punts de vista i intentar arribar a un "consens". Ara bé, ha alertat que si s'obre el meló constitucional "no es pot tocar tot" perquè faria l'acord final "impossible".

Tot i aplaudir l'actitud socialista, s'ha mostrat molt pessimista amb la receptivitat del govern de Mariano Rajoy, a qui acusa d'actuar amb motivacions "electoralistes", com ja va fer durant l'Estatut. "El PP no es mourà", ha admès. Ha lamentat que ell porta un any i mig intentant-ho però que el seu "èxit és descriptible". Duran creu que els populars aprofiten la situació catalana per intentat erosionar els socialistes i CiU.

"L'immobilisme no garanteix la unitat d'Espanya"

Sánchez també ha constatat "l'enrocament" dels populars i ha avisat Rajoy que "amb l'immobilisme no es garanteix la unitat d'Espanya". Ha admès "bona sintonia" amb Duran per impulsar una reforma constitucional que, a parer dels socialistes, ha de servir "clarificar competències" davant "l'embolic" de l'estat autonòmic. El líder de l'oposició creu que és imprescindible obrir aquesta tercera via davant del "desafiament sobiranista" que "esquinça" la societat catalana.

Sobre els moviments polítics a Catalunya, Duran creu que la "marca CiU" segueix sent vigent i ha reiterat les paraules del conseller de la Presidència, Francesc Homs, en què descartava ara eleccions anticipades.

stats