Política 09/12/2011

Duran demana el tancament del Senat si no es reforma

El líder d'Unió diu també a la seva carta web que el govern espanyol "són uns galtes" per no pagar els 759 milions de la disposició addicional tercera

Acn
3 min

BarcelonaEl líder d'Unió Democràtica de Catalunya, Josep Antoni Duran i Lleida, ha demanat en la seva carta web setmanal dirigida als militants del seu partit que es tanqui el Senat si no hi ha cap intenció de reformar-lo i convertir-lo en una veritable cambra territorial. Per Duran, ara per ara el Senat "no és útil i, per tant, és perfectament i necessàriament prescindible". Al seu escrit, a més, critica que aquesta setmana el govern espanyol s'hagi negat a pagar els 759 milions de la disposició addicional tercera de l'Estatut. Segons Duran, no ho fan "perquè no els hi dóna la gana". "Són uns galtes", els ha dit el líder d'Unió als responsables de l'executiu de José Luís Rodríguez Zapatero.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"O el Senat es reforma i se li dona utilitat o el que cal és reformar la Constitució i tancar el Senat. Així de clar!". És la proclama que Josep Antoni Duran i Lleida ha fet des de la seva carta web setmanal. El líder d'Unió ha aprofitat la polèmica sorgida arran del costós quadre de retrats que s'ha comprat a la Cambra Alta per parlar del que creu que és un funcionament erràtic de la institució. "La societat es planteja cada cop més la necessitat o no del Senat. Crec que ha arribat l'hora de plantejar-nos definitivament la utilitat del Senat", ha sentenciat.

En aquest sentit, Duran ha considerat que "tal com avui està plantejat, no és útil i, per tant, és perfectament i necessàriament prescindible. En conseqüència, o d'una vegada el Senat es reforma o es tanca". El democristià, però, assegura que la seva primera aposta és la reconversió de la cambra "per garantir d'una vegada la naturalesa jurídica que la Constitució li atorga en considerar-lo en el seu article 69 la cambra de representació territorial". "Aposto perquè sigui la que representi els governs de les comunitats autònomes que integren l'Estat, i que alhora sigui la cambra on es puguin visualitzar i distingir els fets diferencials que per llengua, cultura i dret existeixen i conviuen en un estat plurinacional, plurilingüístic i pluricultural com és l'espanyol", ha detallat al seu escrit.

D'altra banda, a la mateixa carta web, Josep Antoni Duran i Lleida ha parlat de la polèmica apareguda arran de la negativa del govern espanyol a pagar els diners de la disposició addicional tercera. El líder d'Unió recorda que hi ha un acord de la Comissió Bilateral Estat-Generalitat tancant la xifra dels 759 milions i que el govern espanyol no pot al·legar que no estava previst perquè hi ha una partida pressupostària dedicada a aquesta finalitat. "Malgrat tot, no ho volen pagar. Tan senzill i a la vegada tan greu com això: no els dóna la gana pagar-ho", ha sentenciat Duran.

El democristià ha explicat que després de diversos contactes amb la ministra d'Economia en funcions, Elena Salgado, la seva única resposta ha estat sempre un 'no podem'. "Que carai! No és que no puguin; és que no volen. I no ho volen perquè d'aquesta manera es queden els 759 milions d'euros, els compatibilitzen al seus comptes i ho transfereixen com a dèficit a la Generalitat. Clar i català: són uns galtes!", ha assegurat contundent.

Per últim, Duran i Lleida ha volgut recordar que, al seu criteri, "aquesta legislatura que ara encetem serà la prova del cotó per veure si hi ha la possibilitat de refer els ponts trencats o s'aprofundeix en la separació dels uns i dels altres". En aquest sentit, ha reclamat que "el primer que requerirà del nou govern és la seriositat i lleialtat que el govern del PSOE no ha tingut des del primer instant fins a l'últim moment".

stats