Política 10/07/2012

Duran demana que se suprimeixin totes les autonomies excepte Catalunya, Euskadi i Galícia.

El líder d'Unió rebutja les crítiques del president andalús al pacte fiscal i insta el PSC a sumar-se al consens del catalanisme

Pere Martí
2 min
El portaveu de CiU a Madrid, Duran i Lleida, conversant ahir amb la vicepresidenta espanyola. EFE

BarcelonaEl secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, ha defensat en una entrevista a 'El matí de Catalunya Ràdio' que l'estat suprimeixi totes les autonomies excepte les anomenades històriques, és a dir, Catalunya, Euskadi i Galícia. Tot i això, Duran ha admès que ni el PP ni el PSOE ho faran perquè són presoners del "cafè per tothom" que van posar en marxa "per diluir el fet diferencial català".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder d'Unió també ha contestat les crítiques del president andalús, José Antonio Griñán, al pacte fiscal recordant que Andalusia té "un gran problema", que abans eren els 'señoritos' i ara són els socialistes que governen gràcies al "vot captiu" que els proporcionen els subsidis. En declaracions a Catalunya Ràdio, ha subratllat que Andalusia continua sent una "societat subsidiada" i que la desigualtat que criticava el dirigent socialista en tot cas la pateix Catalunya, que paga més peatges.

En la conversa també s'ha referit a les paraules del secretari d'estat d'Administracions Públiques, Antoni Beteta, que va dir ahir a Barcelona que el govern espanyol no posaria més diners per al finançament de les comunitats autònomes i que aquestes haurien de pactar entre elles el nou model, rebutjant la bilateralitat. El portaveu de CiU a Madrid li ha contestat que el govern espanyol el que ha de fer és "amenaçar menys les comunitats i fer la feina que li pertoca" per fer front a la crisi.

Pel que fa al pacte fiscal, a dos dies de la cimera dels partits catalans, ha fet un diagnòstic pessimista, perquè el PSC busca un "fals consens" basat en un document "indefinit" que no concreti res, ni la composició de l'Agència Tributària, ni tan sols la bilateralitat. La seva conclusió és que el PSC "ha de triar entre l'abstenció del PP o donar suport a les forces catalanistes" que volen el pacte fiscal.

stats