Política 06/11/2020

Dani Gallardo: "Estaven apallissant l'Elsa i la meva reacció va ser ficar-me al mig, però no vaig pegar ningú"

El jove empresonat es desvincula de les protestes contra la sentència del Procés durant el judici

Ot Serra
4 min
Dani Gallardo, al banc dels acusats el primer dia del seu judici a l'Audiència Provincial de Madrid

MadridTot i la forta càrrega política que l'independentisme català ha donat al cas Dani Gallardo, el jove empresonat des de fa més d'un any s'ha desvinculat de la manifestació que el 16 d'octubre es va produir a Madrid en protesta a la sentència del Procés. El van detenir als carrers del voltant de la Puerta del Sol, on va tenir lloc la concentració, però en el seu interrogatori al judici ha negat que hi participés i ha circumscrit a la casualitat la seva presència a la zona on es van produir aldarulls. La seva estratègia de defensa passa per negar haver colpejat cap agent al cap amb un pal de fusta, que és justament el principal motiu pel qual la Fiscalia demana sis anys de presó. "Estaven apallissant l'Elsa i la meva reacció va ser ficar-me al mig", s'ha defensat l'acusat, que ha explicat que ell estava amb la seva amiga fent unes cerveses i fumant haixix tranquil·lament en unes escales de la plaça de la Villa de Madrid.

Gallardo i Elsa Vilkki han coincidit en explicar que no van participar en les concentracions, sinó que es van trobar amb corredisses de manifestants i policies en aquesta cèntrica plaça de la capital espanyola. Per "por" van començar a córrer i els agents van enxampar Vilki. "Em van picar amb les porres a les cames i em van tirar a terra. Vaig demanar auxili i em van trepitjar el cap amb una bota", ha relatat l'acusada al seu advocat, que ha repreguntat sobre el moment de la detenció perquè el fiscal l'ha tallat durant el seu interrogatori. "De sobte van parar els cops, em van posar les manilles i quan em vaig aixecar vaig veure que havien detingut també el Dani", ha prosseguit.

El jove empresonat ha assegurat que no es va abraonar sobre els agents ni els va pegar, sinó que simplement va intentar ficar-se al mig. "Em va caure l'ànima als peus. Preferia que em peguessin a mi que a ella", ha argumentat Gallardo. Així, ha negat també haver fet ús d'un pal de fusta que l'acusació ha incorporat com a prova al judici: quan se li ha exhibit ha admès que estava per la zona però que no el va agafar. Dues noies que han comparegut com a testimonis han avalat la tesi que el jove no duia cap pal i que no anaven amb el grup que provenia de la manifestació.

Gallardo i Vilkki estan acusats de desordres públics –el jove també d'atemptat a l'autoritat amb agreujant per objecte perillós–, tot i que defensen que no van cremar contenidors, ni organitzar barricades ni tirar objectes a la policia. Aquest relat ha portat el fiscal a preguntar a l'acusada per què van anar els agents a perseguir Vilkki, i ella ha suggerit que va ser una decisió arbitrària. "Suposo que estàvem en un mal lloc i en un mal moment", ha anotat l'acusada. El policia que la va detenir –amb número TIP 113731–, en canvi, ha donat una versió completament diferent: ha assegurat que els acusats sí que estaven amb el grup de manifestants causant desperfectes i ha negat haver detingut la noia amb violència.

"Si no és pel casc, el mata"

Aquest agent i el que suposadament va acudir a ajudar-lo han subratllat que Gallardo sí que va agredir el primer policia. Un primer cop "brutal" d'esquenes i un segon "més fluix" quan s'estava girant i aixecant-se de terra. "El podria haver matat perfectament. Si no és pel casc el mata", ha declarat el segon policia, que s'ha aixecat per representar gràficament l'escena. "El colpeja d'esquenes a traïció al cap", ha conclòs, en un excés valoratiu que el jutge ha recriminat. Gallardo anava fent que no amb el cap.

Durant l'interrogatori de l'agent presumptament colpejat, l'advocat dels acusats ha demanat que s'exhibís el casc i el testimoni ha assenyalat les que serien les dues marques provocades pels cops. El lletrat ha destacat contradiccions respecte a la seva declaració en instrucció, en la qual va asseverar que el primer cop rebut va ser a l'espatlla, però ha avisat que es deu a un error de transcripció. El cop a l'espatlla el va rebre, ha dit, quan va impactar a terra. De fet, ha assegurat que encara li fa mal avui dia.

Indumentària antifeixista

En aquest judici hi ha un tercer acusat, Javier Hormigos, a qui la Fiscalia sol·licita dos anys de presó per atemptat a l'autoritat. Els fets que se li atribueixen van succeir en una altra zona de la ciutat, prop del Congrés de Diputats, a la cantonada del carrer de la Cruz i de Barcelona. El jove ha explicat que tornava cap a casa i es va trobar amb corredisses i que dos agents de paisà amb porres extensibles el van atemorir. Segons ha relatat, va agafar un portatovallons d'una taula d'una terrassa d'un bar i el va tirar als agents perquè es va pensar que eren manifestants "extremistes" que el volien atacar. La Fiscalia s'ha interessat al llarg dels interrogatoris per la militància dels acusats i tots ells han negat formar part de cap col·lectiu "antisistema". Un dels agents que han comparegut ha descrit la "indumentària antifeixista" dels participants de la concentració: "Cabells de colors i botes amb punta d'acer".

Les compareixences previstes per aquesta primera sessió s'han desenvolupat en menys de tres hores, en un exemple de la celeritat que el president del tribunal, José Sierra, ha aplicat a les declaracions. En algunes ocasions ha tallat preguntes de les defenses al considerar que les explicacions ja havien quedat clares i no ha permès aprofundir en alguns detalls. La segona sessió serà el 17 de novembre amb l'exposició d'una pericial i les conclusions. El judici quedarà vist per a sentència, que es donarà a conèixer al mes de desembre.

Una vintena de manifestants donen suport a Dani Gallardo i Elsa Vilki aquest divendres a Madrid
Una vintena de manifestants en suport de Dani Gallardo

La jornada a les portes de l'Audiència Provincial de Madrid ha començat amb la concentració d'una vintena de manifestants en suport a Gallardo i Vilkki. També s'hi han apropat la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, les diputades d'ERC Carolina Telechea i Dolors Bassa i el secretari nacional de l'ANC Martí Claret. Tots ells han denunciat que es "reprimeixi la solidaritat" amb l'independentisme català. Alejandro Garcia, portaveu del Movimiento Antirepresivo de Madrid, el grup de suport al jove empresonat, ha criticat que "el govern progressista de PSOE i Podem no hagi fet res per alliberar" Gallardo.

stats