Política 07/10/2012

Daniel Turp: "La Constitució espanyola no és un exemple de democràcia"

Experiència "Després de dos referèndums, n'hem après i sabem com mobilitzar" Obstacles "Catalunya ha d'estar preparada per a les trampes que pot fer el govern espanyol"

M.m. / A.s.
2 min
Daniel Turp alerta del risc que l'Estat faci "trampes" per impedir la independència.

BARCELONAEl cas quebequès és el paradigma de la perseverança. Després de dos referèndums fallits, el polític independentista i catedràtic de dret constitucional de la Universitat de Mont-real Daniel Turp defensa la importància de consultar els ciutadans per convicció democràtica, més que per certesa de victòria.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Quebec farà el tercer referèndum?

Ara no tenim majoria al Parlament per convocar-lo. Esperem poder-lo fer la pròxima legislatura. El 1980 un 40% va optar pel sí, i el 1995 un 49%. Va ser decebedor.

¿Coneixent els resultats, els haurien convocat igualment?

Molta gent creu que els referèndums s'han de fer per guanyar-los i que si perds mai més en podràs fer cap altre. Doncs al Quebec ja n'hem fet 2. I ara volem fer el tercer i crec que guanyarem. Els tornaria a fer. Al tercer tenim moltes possibilitats de treure un 52% o 53% per la independència. N'hem après i sabem com mobilitzar la gent.

¿Del cas quebequès quina lliçó creu que en pot treure Catalunya?

Catalunya s'ha de preparar per a algunes trampes que el govern espanyol pot fer. Ells estan preparats per fer qualsevol cosa per impedir la independència. El Canadà, abans del referèndum, va fer ploure visats i papers per als immigrants, malgrat que és un procés que requereix un temps.

Quins indicadors hauria de seguir el govern català per poder fer un referèndum amb garanties?

És molt antidemocràtic i inacceptable que una democràcia no permeti que es faci un referèndum, que no és altra cosa que permetre a la gent que decideixin lliurement. Espero que Espanya arribi a aquesta conclusió, perquè ha de deixar que els catalans decideixin el seu propi futur.

La Constitució espanyola diu que el territori espanyol és indivisible i que, per tant, seria il·legal...

Òbviament, la Constitució espanyola no és precisament un exemple de democràcia.

¿Creu possible un veto d'Espanya a la integració de Catalunya a la UE?

Impossible, no podria. És només una amenaça, un argument polític. Catalunya és ara part de la Unió Europea i, si fos independent, ho continuaria sent.

stats