DIARI DE CAMPANYA: CUP
Política 25/09/2015

D'anticapitalisme a zapatisme: el diccionari de la CUP

Desobediència, ruptura o feminicidi són conceptes molt repetits als mítings de la CUP, on l'autèntic protagonista ha estat el cantautor valencià Ovidi Montllor

Laia Vicens
6 min
La CUP va omplir L’Auditori en el seu míting central de campanya, i fins i tot unes  400 persones van seguir els parlaments des de fora en una pantalla.

BarcelonaPresumeixen d'haver incorporat al debat parlamentari paraules que ningú abans havia pronunciat o, si més no, que havien quedat en desús. Després de 15 dies de campanya electoral, nit i dia amb candidats de la CUP, aquest és el diccionari imprescindible per entendre el missatge i el discurs de la formació independentista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Anticapitalisme: És un dels grans conceptes de la CUP. Per a Antonio Baños, és el mateix que ser "antiesclavista", perquè és estar "en contra d'una situació injusta". "És una cultura de resistència, una manera de sobreviure", va explicar en una roda de premsa a l'ACN.

Busembleacup: Per primera vegada, la CUP ha organitzat un autobús de campanya per traslladar els periodistes d'una ciutat a l'altra. Manresa, Vic, Amposta, Vilafranca del Penedès, Lleida, Figueres, Tarragona o Terrassa són algunes de les ciutats on ha viatjat l'autobús, que ha recorregut més de 1.200 quilòmetres en menys de quinze dies.

Carrer: Han volgut centrar la campanya en actes a peu de carrer, a les places de les principals poblacions del país, així com en ateneus populars i centres cívics. L'hora dels actes, sempre a partir de les set de la tarda, buscava atraure al màxim de gent possible un cop sortís de treballar.

Desobediència: "No sé si sense Convergència hi ha independència, però el que sabem és que sense desobediència no hi ha independència". És la frase que han repetit moltíssimes vegades aquesta campanya els candidats cupaires, que també han pressionat Junts pel Sí perquè consideren que fan el joc a l'Estat en no desobeir la llei Wert.

Europa dels pobles: La pertinença o no d'una Catalunya independent a la UE ha estat un dels temes de la campanya. I la CUP ho té clar: en aquesta Europa no vol ser-hi. Ells defensen que els països del sud, els més castigats per la crisi, s'uneixin per formar l'Europa dels pobles lliures, que faci front a les polítiques de la 'troica'.

Feminicidi: Baños s'esforça a remarcar en moltes de les seves intervencions que el 27-S s'escollirà entre "feminisme i feminisme", perquè en això "no hi ha alternativa". De fet, en gairebé tots els mítings es recorden les víctimes de la violència de gènere, unes dades alarmants que consideren un "feminicidi". Per això, es fan crides contínues a acabar amb el "patriarcat", que "oprimeix" les dones.

Governem-nos: És el lema de la CUP per a aquesta campanya electoral. Segons els cupaires, l'eslògan vol manifestar que el 27-S és una oportunitat perquè Catalunya decideixi el seu futur "al marge de l'Estat".

'Hormiga atómica': Les formiguetes de la CUP, que així és com s'autoanomenen els simpatitzants de la formació, comparant-se amb la feina constant i discreta d'aquests invertebrats, estan liderades aquestes eleccions per l'"Hormiga atómica", el candidat de la CUP, Antonio Baños.

Independència: Les eleccions plebiscitàries d'aquest diumenge serviran per mesurar el suport dels catalans a un estat independent. I els vots de la CUP aniran a la bossa a favor de la independència de Catalunya. Proposen una declaració unilateral d'independència el mateix 28-S si hi ha majoria absoluta de vots i escons.

Justícia social: S'han reivindicat tota la campanya com els únics garants de la justícia social i del procés. Ho va resumir bé David Fernàndez en un míting: "Els de Junts pel Sí ens diuen: 'Fallareu al procés?'. No. I jo els dic: 'I vosaltres, fallareu a la justícia social?'. I, aleshores, callen". "I els de Catalunya Sí que es Pot ens diuen: 'Fallareu a la justícia social?'. No, i els diem: 'Vosaltres fallareu al procés?', i aleshores callen", va afegir. "Nosaltres som els que ho volem tot, perquè no renunciem a res", va dir. Per això, proposen un pla de xoc antiretallades com a condició 'sine qua non' per pactar.

Kurdistan: L'exdiputat Quim Arrufat està molt vinculat a la lluita del moviment kurd. Per això, David Fernàndez va assegurar que ara que deixen de ser diputats tornaran a les lluites "del carrer". Arrufat es dedicarà a les relacions internacionals de la CUP amb partits, formacions i moviments d'altres països. Segur que intensificarà les trobades amb el Kurdistan.

Lluitar: "Lluitar, crear, poder popular" és un dels lemes que més es reivindiquen als actes de la CUP.

Metropolitana: Des de Gavà o Sant Boi, passant per l'Hospitalet de Llobregat o Badalona, on aquest divendres tanquen la campanya. L'objectiu de ser claus en el post 27-S ha obligat la CUP a redoblar esforços a l'àrea metropolitana, d'on volen atraure indecisos pel flanc de l’esquerra, allà on Junts pel Sí no pugui arribar. Com? Aprofitant el rèdit de les municipals. Són al govern de Badalona, Sabadell, Cerdanyola i Ripollet, per exemple.

Neoliberalisme: "El problema de les pensions és de neoliberalisme". Ho ha dit per activa i per passiva el número 3 i referent econòmic de la CUP, Josep Manel Busqueta. Segons ell, les pensions en una Catalunya independent es podran pagar "sempre que hi hagi l'opció política que vulgui garantir-les per a tota la població". I és que, al seu parer, el neoliberalisme és la doctrina que "dirigeix la política econòmica" que fa que les pensions es converteixin en actiu "per generar beneficis als sectors financers".

Ovidi Montllor: El referent de referents, el que surt a tots els mítings, el que més se cita, es canta i es versiona. El poeta valencià és l'autèntica estrella de la campanya. 'Serà un dia que durarà anys' ha estat versionada en fins a vuit mítings en només quinze dies!

Patriarcat: Trencar amb la dominació masculina sobre les dones és un dels cavalls de batalla dels cupaires. Per començar, la CUP presenta llistes cremallera, amb absoluta paritat entre homes i dones.

Ruptura: És una de les paraules que més han repetit als actes i a les rodes de premsa. Els de la CUP fien el seu suport a un eventual govern de concentració si aquest trenca del tot amb l'estat espanyol i les polítiques d'austeritat de la 'troica'.

Sobirania: Per als cupaires, el 27-S és només l'eina per assolir la independència, que, a la vegada, ha de servir per "recuperar" sobiranies. I ho diuen en plural, perquè a banda de la sobirania "nacional" es refereixen a la "social" i l'"econòmica".

Taquígrafs: Llums i taquígrafs. És la frase que han repetit per referir-se a la lluita contra la corrupció. De fet, és el nom del blog que van engegar els tres diputats per seguir la comissió d'investigació del frau i l'evasió fiscal al Parlament, més coneguda com la comissió Pujol.

Unitat popular: "Que hi hagi Artur Mas o el 'Pablemos' no és un problema. Els poderosos s'han començat a acollonir quan han vist que als gràfics, al costat de Junts pel Sí, hi ha un formatget que es diu unitat popular", va afirmar Antonio Baños a Terrassa.

Vinader: En l'arrancada de campanya a Sabadell, Fernàndez no va oblidar-se del seu íntim amic Xavier Vinader, que va morir fa pocs mesos. El dia de la Diada, el primer de campanya electoral, va penjar una fotografia amb ell a la Via de fa just un any.

Wertgonya: No haver desobeït la llei Wert (la Lomce) és un dels principals retrets que la CUP ha fet a Junts pel Sí. De fet, els ha acusat de "complicitat" amb l'Estat per no haver obviat el que David Fernàndez considera com el "pitjor atac a la immersió lingüística" del país.

Xina: De Xina és d'on ve l'autèntica estrella d'aquesta campanya: el gat que Baños ensenya a la pel·lícula que la formació va estrenar el cap de setmana passat. Un gat que ha tingut un cert protagonisme en alguns dels mítings i que va ser aclamadíssim en l'acte central de campanya, celebrat a L'Auditori.

Zapatisme: El líder de la revolució mexicana, Emiliano Zapata, és un dels inspiradors de la CUP. Fernàndez utilitza sovint aquesta expressió per definir les dinàmiques de la formació: des de baix a l'esquerra i assembleàries.

stats