Política 04/11/2016

D'aturar les revàlides a reformar el finançament: les 6 prioritats del nou govern de Rajoy

El president espanyol ha dit als ministres que caldrà "dialogar molt, pactar molt i consensuar molt"

Mariona Ferrer I Fornells / Dani Sánchez Ugart
2 min
Primera reunió del nou consell de ministres aquest divendres a la Moncloa. EFE

MadridEl nou govern de Mariano Rajoy s'ha reunit aquest divendres per primer cop. Malgrat portar un any ja en funcions, la reunió ha sigut una mera presa de contacte i no hi ha hagut cap acord sobre la taula. El president espanyol ha demanat a tots els seus ministres "dialogar molt, pactar molt i consensuar molt", en paraules del nou portaveu de l'executiu, el ministre d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo, que s'ha estrenat com a substitut de la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, amb un missatge d'agraïment a la seva predecessora. "La vicepresidenta ha deixat una tasca molt difícil d'igualar, espero haver après d'ella tant en la sensatesa de les seves respostes com en el fons del contingut i la pedagogia d'explicar el perquè de les coses", ha dit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Méndez de Vigo ha fet un discurs optimista sobre el rumb de l'economia espanyola. S'ha mostrat convençut que Espanya complirà l'objectiu de dèficit del 4,6% aquest 2016 i que aviat remetrà a Brussel·les l'actualització del pla d'estabilitat. El portaveu ha remarcat que els ingressos pel pagament fraccionat del nou impost de societats van "en molt bona direcció" i que també estan incrementant-se tota la resta d'impostos (un 6% l'IRPF i un 4,4% l'IVA). En aquest sentit, el govern espanyol ha anunciat que té previst presentar aviat el projecte de pressupostos del 2017.

Rajoy ha posat 6 prioritats de cara a la nova legislatura sobre la taula. Gairebé els mateixos "compromisos" que ja va esgrimir durant el debat d'investidura. Els repassem:

1.- Adéu a les revàlides d'ESO i batxillerat de la Lomce. Tal com va anunciar Rajoy i davant la "demanda del PSOE", el govern espanyol aprovarà de seguida una ordre ministerial per suspendre els efectes acadèmics del calendari d'aplicació de la Lomce. "Vull enviar un missatge de tranquil·litat als estudiants que han d'afrontar les proves d'accés a la universitat aquest curs", ha assenyalat Méndez de Vigo després de posar-se el "casc" de ministre d'Educació.

2.- Creació d'una subcomissió per impulsar un pacte nacional per l'educació. Méndez de Vigo ha seguit oferint una imatge de diàleg i ha brandat que, tal com van acordar PSOE i C's, impulsaran la creació d'una subcomissió d'educació per a un pacte nacional per l'educació, un dels "objectius de la legislatura". Per fer-ho, espera convocar aquest novembre una reunió sectorial amb tots els consellers d'educació.

3.- Pròxima convocatòria del Pacte de Toledo i del diàleg social per trobar una sortida a l'escassetat de diners per pagar les pensions. Està previst que en el pròxim consell de ministres acordin apujar un 0,25% les pensions, el mínim legal establert.

4.- Obrir la negociació del sistema de finançament autonòmic. Rajoy ho considera una prioritat però no posa de moment una data. El Govern ja ha anunciat que no hi participarà.

5.- Convocatòria d'una conferència de presidents autonòmics al Senat quan Rajoy "ho consideri oportú". El 2011 ja va dir que seria una prioritat però després va tardar 2 anys a reunir-la. Carles Puigdemont tampoc té previst assistir-hi. Per a Méndez de Vigo l'objectiu és fer un "diagnòstic compartit de com cal reformar el model autonòmic" i "posar el dia els principis de solidaritat" entre comunitats.

6.- Revisió al consell de ministres de l'Acord de París del canvi climàtic. Méndez de Vigo ha volgut lluir també una agenda compromesa amb el medi ambient.

stats