Política 28/03/2014

David Fernàndez: "Ja li vam dir al president Mas que, en el viatge cap a Ítaca, hi hauria cants de sirena”

El diputat de la CUP considera que l'oferta d'una millora del finançament per a Catalunya és una "invitació caduca del passat" i recorda que "el peix al cove es va acabar fa temps"

Ara
2 min
David Fernàndez, quan va anunciar que la CUP no seria a les europees / ACN

Barcelona"Ja li vaig dir al president Mas que en el viatge cap a Ítaca hi hauria cants de sirena". Aquesta ha estat la reacció del diputat de la CUP David Fernàndez a la informació publicada per l'ARA segons la qual el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, està ultimant una oferta en la línia d'un pacte fiscal per frenar la consulta. "És la faula del pal i la pastanaga", ha considerat Fernàndez en declaracions a aquest diari, i ha deixat clar que la CUP no està disposada ni a renunciar al procés ni a acceptar una "transmutació" de la pregunta de la consulta pactada pels partits sobiranistes –per incloure-hi una tercera pregunta en referència a un millor model de finançament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu independentista ha recordat que el "debat que tenim com a país" ja no gira a l'entorn del pacte fiscal, sinó al voltant de la capacitat dels catalans d'exercir el dret a l'autodeterminació, i per això ha afirmat que la possible proposta del govern espanyol és una "invitació caduca del passat". "El peix al cove es va acabar fa temps", ha afegit. Fernàndez creu que la intenció de l'Estat és "canviar de taulell, canviar el debat radicalment i de dalt a baix" per tal de "dividir el consens bàsic, transversal i comú" dels catalans.

Des de la prudència i a l'espera de conèixer els termes concrets de l'oferta de l'executiu espanyol, el cupaire apunta, però, que el gest de Rajoy podria "certificar que Madrid comença a entendre que el procés va de debò i que la societat catalana ha canviat molt". "El que es pensaven que era un suflé provincial ara se n'adonen que és una aposta de la majoria social", ha dit. Un canvi d'actitud que, segons ell, vindria motivat per les exigènces d'algunes elits catalanes, que ja fa temps que demanen a Rajoy que "faci alguna cosa" amb Catalunya.

Amb tot, la CUP espera que davant un proposta de pacte fiscal el Govern no giri l'esquena al poble i mantingui el rumb del procés i la convocatòria de la consulta, prevista per al 9 de novembre: "Han de saber a qui obeeixen, si a la majoria social catalana o a la cultura de les elits que tant mal ens han fet". El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ja ha avisat aquest divendres que no s'acceptarà cap proposta que no inclogui la consulta.

stats