Política 21/03/2018

Elisenda Paluzie confirma que es postula a la presidència de l'ANC

David Minoves i Joan Canadell pugnen per la vicepresidència de l'entitat

Ot Serra
3 min
La guanyadora de les eleccions al secretariat de l'ANC, Elisenda Paluzie, en una imatge d'arxiu

BarcelonaLa nova presidència de l'ANC després que Jordi Sànchez deixés buit el càrrec està encarrilada. Elisenda Paluzie, guanyadora de les eleccions al secretariat nacional per més de 2.000 vots respecte del segon classificat, serà, si no hi ha cap gir de guió, la pròxima líder de l'entitat independentista. En conversa dimarts amb l'ARA, Paluzie ja assegurava que necessitava dos requisits per acceptar el càrrec: bastir una direcció coral i "no presidencialista" i que això li permetés continuar amb la docència a la universitat. Aquest dimecres ha confirmat que es presentarà a la presidència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els diferents aspirants consultats per aquest diari veuen bé les intencions de Paluzie: assumeixen que serà la presidenta i, de fet, ja han iniciat la pugna per la vicepresidència. El cofundador del Cercle Català de Negocis (CCN) Joan Canadell es mostra decidit a postular-se pel segon màxim càrrec de l'entitat. La seva segona posició en les eleccions, al seu parer, el legitima per aspirar a aquesta plaça. "Per respecte a la voluntat dels socis", apunta. Una altra de les raons és establir una presidència i una vicepresidència més enllà de les "famílies" que s'han diferenciat durant els dies previs a les votacions. La primera, encarnada en la figura d'Adrià Alsina, ex cap de premsa de l'entitat, sisè classificat en les eleccions, i la segona pel president del CIEMEN, David Minoves, el tercer amb més suports. Tots dos, juntament amb el vicepresident del CCN, David Fernàndez, es postulaven a la presidència. "Si jo cedeixo, queda un càrrec amb tres candidats. El millor és que l'assumeixi jo", diu Canadell. Aquest divendres al matí, Alsina ha confirmat a Twitter que renuncia a aspirar tant a la presidència com a la vicepresidència.

Minoves, però, també ha pres la determinació d'intentar conquerir la vicepresidència de l'ANC i entén que els seus resultats –per davant dels de Fernàndez i Alsina– l'avalen. Sobre Canadell, considera que el fet d'haver quedat en segon lloc "no predisposa" que hagi de ser vicepresident i subratlla que durant la campanya Canadell no ha presentat cap projecte per a l'entitat. A més, Minoves remarca "l'àmplia majoria renovadora" que es desprèn de la voluntat dels socis en les eleccions, fet que, al seu entendre, "s'ha de correspondre amb els càrrecs orgànics". El president del CIEMEN integra per primera vegada el secretariat, a diferència de Canadell, que repeteix tot i haver deixat el càrrec mesos després de ser escollit per les tensions internes entre sectors.

Independència dels partits

Un dels consensos a què arriben tots els candidats és la necessitat de demostrar la independència respecte els partits. Molts dels aspirants coincideixen que el passat destacat de Minoves a Esquerra és un llast, cosa que, segons Canadell, el legitima a ell per aspirar a la vicepresidència. Minoves, però, insisteix que ja no milita a la formació republicana i que el seu programa no respon als interessos de cap partit en concret.

Si aquestes dues posicions es mantenen fins dissabte, el dia en què tindrà lloc la constitució del secretariat a Sant Cugat del Vallès, hauran de ser els vots dels nous integrants els que facin decantar la balança. El consens per la presidència de Paluzie no comportarà problemes, però la vicepresidència dependrà de quin candidat aconsegueixi més suports. El reglament preveu que hi ha d'haver una majoria de dos terços. Fa un parell d'anys, però, Sànchez va superar Liz Castro en la cursa per la presidència per majoria qualificada, després que cap dels dos aconseguís assolir els 50 vots que conformen els dos terços.

Resultats definitius

Precisament aquest dimecres, l'Assemblea ha fet públics els resultats definitius de les eleccions al secretariat. Aquests són els escollits per representació nacional amb el total de vots obtinguts:

1.- Paluzie i Hernàndez, Elisenda: 5.292

2.- Canadell Bruguera, Joan: 3.300

3.- Minoves Llucià, David: 3.098

4.- Cruanyes i Tor, Pep: 3.066

5.- Fernàndez i Aguilera, David: 2.969

6.- Alsina Leal, Adrià: 2.802

7.- Daban i Marín, Montserrat: 2.683

8.- Azouz, Tayssir: 2.649

9.- Comín Oliveres, Betona: 2.626

10.- Kingolo Luzolo, Saoka: 2.572

11.- Rossell i Martí, Montserrat: 2.422

12.- Tudela Penya, Montserrat: 2.386

13.- Arenas Serra, Laura: 2.379

14.- Parés Casalà, Georgina: 2.305

15.- Donaire i Malagelada, Albert: 2.176

16.- Cros Jordana, Maria Pilar: 2.129

17.- Martínez Serrat, Paco: 2.092

18.- Romeu i Oller, Elisenda: 2.072

19.- Sallas Batlle, Marc: 2.062

20.- Subirà de Galdàcano, M. Eulàlia: 2.033

21.- Ureta Lawrentic, Arántzazu: 2.016

22.- Dumenjo Marti, Rosa Maria: 1.985

23.- Pujol Giménez, Àngels: 1.982

24.- Antolí Sasot, Josep: 1.976

25.- Pardo i Sabartés, Manel: 1.943

stats