CANVI DE CICLE
Política 23/12/2014

David Fernàndez replica a Pablo Iglesias: "La realitat és que Mas posa les urnes i Rajoy les treu"

El diputat de la CUP critica des de Catalunya Ràdio que el líder de Podem equipari el procés amb el president català i li retreu que faci "nova política des dels tics de la vella política"

Ara
3 min

BarcelonaEl diputat de la CUP David Fernàndez ha replicat en una entrevista a 'El matí de Catalunya Ràdio' el líder de Podem, Pablo Iglesias, que li havia retret l'aliança estratègica amb CiU en el bloc sobiranista i la seva abraçada amb Artur Mas. "Reduir el procés a Mas és desconèixer profundament la seva qualitat i radicalitat democràtica", ha apuntat, i ha afegit que "la realitat és més complexa que el pensament binari". Per altra banda, ha lamentat a nivell personal el comentari d'Iglesias, que no havia estat improvisat. "Em sap greu personalment, venint d'una persona respectada, i políticament em sorprèn i em decep, no es pot parlar de nova política des dels tics de la vella política", ja que "la crítica i la discrepància són imprescindibles, però una altra cosa és l'atac personal calculat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així mateix, el diputat ha recordat l'oposició en "pràcticament tot" amb CiU, a qui li censura sovint al Parlament i al carrer les polítiques econòmiques i socials, però ha etzibat que "la realitat és que Mas posa les urnes i Rajoy les treu". A més, Fernàndez ha negat que tingui cap aliança amb Mas, sinó que la seva formació està "al costat del nostre poble per reivindicar la llibertat". Tot i això, ha reivindicat una entesa amb Podem davant "el règim del 78", però sense renúncies que passin per subordinar el procés català a un procés constituent espanyol.

En tot cas, el diputat de la CUP ha reclamat a Mas que cal "convocar eleccions amb un doble caràcter plebiscitari i constituent", ja que "quan passin les eleccions estatals, aquest país ha de tenir la feina feta". "No hi ha alternativa a avançar, l'alternativa és retrocedir", ha afirmat, i "aquest poble es mereix avançar per sortir de la mala qualitat democràtica i per recuperar la sobirania que es mereix, ningú ens ho pot prendre". Igualment, s'ha tornat a desmarcar de la llista unitària que propugna el president català, ja que "ara es tracta de majories aclaparadores, i això ho donen llistes separades". Pel que fa al mandat democràtic clar, ha ironitzat que "als centres de poder i a Brussel·les saben sumar diputats". En aquest sentit, ha instat a reconèixer i assumir que "hi ha un independentisme presidencialista i un que és tot el contrari".

De cara a aquestes eleccions, Fernàndez s'ha mostrat partidari de fer coalició amb Procés Constituent en alguna mena de candidatura d'"esquerra radical pel sí-sí". "Estem obligats i fa temps que estem d'acord amb moltes coses [amb la formació de Teresa Forcades i Arcadi Oliveres]", ha assegurat, i ha instat a "sumar per la plena llibertat política d'aquest país". En tot cas, ha reiterat que el cap de llista d'aquesta coalició no seria ell.

Incòmode per la no-compareixença de Mas a la comissió del frau

Pel que fa a la comissió d'investigació sobre el frau fiscal i el cas Pujol que ell presideix, Fernàndez ha assegurat que li "incomoda que Artur Mas no comparegui" –ho van evitar els vots de CiU i ERC–, ja que en té "prou motius i raons". Sigui com sigui, espera que ho faci 'motu proprio' en la Comissió d'Afers Institucionals, com es va mostrar disposat a fer. Igualment, el diputat de la CUP ha avançat que aquest dilluns la comissió d'investigació aprovarà la seva agenda de treball i de compareixences, almenys pel que fa al primer trimestre del 2015.

stats