Política 14/10/2015

Jordi Miralles, una peça clau en la recomposició de la unitat de l'esquerra alternativa

El món polític català plora la mort, als 53 anys, de qui va ser líder d'EUiA

N. Orriols / L. Vicens
4 min
Jordi Miralles, en una imatge d'arxiu / ARA

Barcelona"Constructor de la unitat i forjador de l'alternativa d'esquerres": així han definit els seus companys de files Jordi Miralles, mort aquest dimecres a causa d'una greu meningitis. L'exdirigent d'EUiA va ser una peça clau en el procés de confluència de l'esquerra verda alternativa, representada en el seu moment per ICV i EUiA, després de dècades d'enfrontaments interns en l'espai que havia representat el PSUC. Va ser en els anys en què va ocupar el càrrec de coordinador general a Esquerra Unida –el 2000 prenia el testimoni d'Antoni Lucchetti– que es va forjar una aliança estratègica clau que va donar fruits el 2003. Ferm convençut de les bondats de la unitat de l'esquerra, la coalició ecosocialista va concórrer de forma conjunta per primer cop a les eleccions al Parlament de l'any 2003, comicis que van donar pas al primer tripartit i a la presidència de Pasqual Maragall.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Miralles va ser coordinador d'EUiA fins al 2012. Diputat al Parlament des del 2003, va ocupar una secretaria de la mesa del Parlament en representació d'ICV-EUiA en l'última legislatura del tripartit. Ara fa tres anys, el va substituir al capdavant del partit Joan Josep Nuet, qui aquest dimecres s'ha confessat "destrossat" per la mort del seu company de files.

Forjador de consensos a l'espai de l'esquerra, va esdevenir també una peça clau per a la confluència Movem, que a les eleccions municipals del maig va arrabassar al PP el govern municipal de Castelldefels, la seva ciutat (tot i que va néixer a Hostafrancs, Barcelona). Comunista declarat, va exercir, des dels comicis locals, de regidor de Comerç, Turisme i Pla de Barris.

Marcat per un càncer que va superar amb poc més de 20 anys, Miralles era llicenciat en història i carter de professió, ofici que va tornar a exercir després de deixar la primera línia política, el 2012. La seva mort ha commocionat el món polític català.

Qui va "recosir" l'esquerra "més trinxada"

El coordinador nacional ecosocialista, Joan Herrera, ha assegurat que actualment la política necessita dirigents tan "savis i amb experiència" com ho era Miralles i ha recordat que gràcies a ell es va "recosir" l'esquerra quan "més trinxada estava".

Herrera ha subratllat el paper de Miralles en l'acord de govern a Castelldefels que va evitar que el PP aconseguís de nou l'alcaldia. La també coordinadora nacional del partit, Dolors Camats, ha recordat el paper que va tenir l'exparlamentari com a ponent de l'Estatut. El coordinador de política institucional d'EUiA, Toni Salado, que ha comparegut juntament amb la responsable de comunicació del partit, Eva Balart, ha subratllat que sense Miralles "no hi hauria hagut el govern catalanista d'esquerres i el govern d'entesa", i ha recordat que sempre va estar "compromès" amb el dret a decidir i amb la premissa que "model social i model nacional són indestriables".

Els companys de coalició d'ICV i EUiA a Catalunya Sí que es Pot, Podem, també han mostrat la seva solidaritat. En roda de premsa, els portaveus Marc Bartomeu i Jèssica Albiach han expressat el condol a EUiA, ICV i a la família del difunt.

Junts pel Sí ha expressat el seu "més sentit condol" als familiars, amics i companys de Miralles, a qui ha definit com una "persona de gran compromís i ferms valors". En un comunicat, la coalició independentista ha volgut transmetre el "reconeixement" per la seva tasca política.

També la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, ha destacat el "caràcter obert" de Miralles tot i les discrepàncies ideològiques que els separaven. A través d'un comunicat, Camacho ha dit que la pèrdua d'una persona com Miralles "per la seva trajectòria i per edat sempre resulta una commoció".

Tres dies de dol a Castelldefels

L'Ajuntament de Castelldefels ha decretat tres dies de dol oficial per la mort de qui n'era el regidor de Turisme, Comerç i Pla de Barris. En un comunicat, l'Ajuntament ha informat que suspèn tots els actes programats per a aquests dies, en què onejaran les banderes a mig pal. A més, ha fet un minut de silenci aquest migdia i celebrarà un ple extraordinari a les 19 h.

De Gispert expressa el condol del Parlament

La presidenta de la diputació permanent del Parlament, Núria de Gispert, ha expressat aquest dimecres el condol de la cambra catalana per la mort de Miralles, que durant la seva etapa com a diputat va ser membre de la mesa del Parlament.

En declaracions als periodistes, ha explicat que l'Ajuntament de Castelldefels ha estat el que ha notificat al Parlament la mort de l'excoordinador general d'EUiA, i ha avançat que una representació de la mesa del Parlament assistirà a la cerimònia civil quan es convoqui.

Tardà, Romeva, Geli i Sánchez Llibre, condol via Twitter

El diputat d'ERC al Congrés Joan Tardà s'ha confessat "trist" per la mort de Miralles, a qui ha definit com a "comunista català i bona persona".

La dirigent de MES Marina Geli ha agraït el seu "ferm i educat compromís".

El cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, s'ha mostrat "consternat" per la mort de Miralles i ha enviat el seu condol als companys, familiars i amics.

El diputat d'Unió al Congrés Josep Sánchez Llibre ha definit Miralles com un "polític dialogant" i "compromès amb el servei públic".

stats