Iraq
Política 17/03/2013

Defensa investigarà el vídeo dels soldats espanyols apallissant iraquians i adoptarà les mesures "oportunes"

Izquierda Unida demanarà la compareixença urgent del ministre Pedro Morenés per explicar el cas i ICV reclama que els responsables "no quedin impunes". L'exministra d'Exteriors Trinidad Jiménez demana depurar responsabilitats "si es pot"

Agències
2 min

MadridEl ministeri de Defensa investigarà aquesta setmana la veracitat d'un vídeo de fa deu anys que mostra com soldats espanyols apallissen un presoner iraquià a la base de Diwaniya, a l'Iraq. Si es confirma, es tractaria del primer cas documentat de maltractament de l'exèrcit espanyol en una missió internacional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts de Defensa consultades per Efe han assegurat que el primer és determinar si les imatges que publica avui 'El País' a la seva pàgina web "són reals" i, en el cas de ser-ho, "evidentment s'adoptaran les mesures oportunes".

El ministeri ha afegit que s'haurà de veure quin tipus de delictes haurien comès els militars que mostra el vídeo. Les mateixes fonts han assegurat que els militars estan molt afectats pels fets i perquè la seva imatge "es vegi afectada" per l'actitud que "quatre soldats hagin pogut fer en un moment donat".

En 20 anys de missions, subratllen les fonts, i amb més de 120.000 soldats desplegats a l'exterior, el comportament dels militars ha estat "sempre absolutament impecable".

ICV, Izquierda Unida i l'exministra Trinidad Jiménez demanen responsabilitats

ICV ha estat dels primers partits a reaccionar i ja ha demanat explicacions "a qui faci falta" per esclarir els fets, i ha reclamat que "no quedin impunes". La portaveu ecosocialista, Laia Ortiz, ha avançat, a més, que el grup de l'Esquerra Plural no descarta demanar que s'obri una investigació al respecte. "L'aleshores ministre de Defensa, Federico Trillo, potser tindria alguna cosa a dir-hi", ha remarcat Ortiz, que ha denunciat que és un cas "d'extrema gravetat" i encara més quan es van produir en un context de forta contestació social i mobilitzacions en contra de la participació de l'estat espanyol a la guerra de l'Iraq. "Ara veiem la realitat del que es va anar a fer allà", ha lamentat la parlamentària ecosocialista al Congrés.

El portaveu d'Izquierda Unida en la comissió de Defensa, José Luis Centella, ha avançat que demanarà la compareixença urgent del ministre de Defensa, Pedro Morenés, per fer-li explicar el cas. L'exministra d'Exteriors Trinidad Jiménez també ha exigit que es depurin responsabilitats "si es pot", però ha considerat que es tracta d'un "fet aïllat". La secretària de Política Social del PSOE ha titllat el cas de "lamentable" i "molt tràgic".

stats