Política 16/06/2013

La delegada del Govern a Berlín alerta que la reacció del govern alemany "no serà tan bona" amb una consulta no pactada

"L'escenari no me'l vull ni imaginar, seria terrible i espero que no hi haguem d'arribar", avisa Mar Ortega

Acn
2 min

BerlínLa delegada de la Generalitat a Berlín, Mar Ortega, alerta que la reacció del govern alemany "no serà tan bona" si Catalunya no pacta la consulta amb l'Estat. "Si això va 'in crescendo', no hi ha tant de pacte amb l'Estat espanyol i cada vegada és més unilateral, la reacció no serà tan bona", adverteix Ortega en una entrevista a l'ACN. Ortega manté contactes amb secretaris d'estat del govern de Merkel i avisa que "entenien la reivindicació del pacte fiscal, però no el procés" cap a l'estat propi. "Des de l'octubre passat notem certa hostilitat, no ens entenen", lamenta la delegada a la capital alemanya, que es queixa de les "interferències" de la diplomàcia espanyola.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ortega és al capdavant de la delegació del Govern a Berlín des del gener del 2012, quan va rellevar Martí Estruch a proposta d'Unió. "Fem pedagogia" i "intentem curtcircuitar" el discurs "de la por" que els arriba "des de les ambaixades espanyoles i el ministeri d'Exteriors", denuncia. "No pretenem arribar a la cancellera Merkel, però sí que mantenim contactes amb secretaris d'Estat, els demanem audiència per explicar-los amb arguments no només econòmics sinó també identitaris que és un procés que va de baix a dalt i és completament legal", assegura.

Però "no és fàcil que ens entenguin", admet Ortega. El govern alemany demana a la Generalitat que almenys s'asseguri que el procés és "democràtic", i la delegada augura que "la seva reacció serà més o menys favorable" en funció de si la consulta s'acorda amb Madrid, com ha fet Escòcia amb el Regne Unit. "No s'ha donat mai a Europa un cas així, d'un país que tingui una relació tan virulenta amb el seu estat central. L'escenari no me'l vull ni imaginar, seria terrible i espero que no hi haguem d'arribar", alerta Ortega, en declaracions a l'ACN.

A la delegació del Govern a Berlín hi treballen dues persones –incloent-hi la mateixa Ortega, a més d'un becari–, mentre que l'ambaixada espanyola a la capital alemanya disposa d'un equip de 112 persones. Ortega ha rebutjat la proposta del ministeri espanyol d'Afers Exteriors d'integrar-se i formar part de l'ambaixada espanyola. "La relació és bona, cordial, ens respectem, però no ens ajuden", a diferència del que passa amb la resta de comunitats, revela Ortega.

La delegada agraeix l'ajuda del Diplocat, "una molt bona eina per fer pedagogia i difondre el missatge i els argumentaris importants de Presidència o Economia". Nascuda el 1980, Ortega és llicenciada en dret i està especialitzada en relacions internacionals i comerç exterior. Ha estat directora del programa Hands of Light de l'ONG Streets of India i ha treballat al ministeri d'Afers Exteriors i Cooperació, en la presidència espanyola del Consell Europeu, i al Parlament Europeu.

stats