Política 31/01/2018

Demòcrates avisa que només donarà el 'sí' a la investidura si s'acorda el pla de govern i la fórmula d'investidura

Castellà: "Si acordem el què, qualsevol candidat és vàlid. Però el nostre és Puigdemont"

Núria Orriols
3 min
Les cares visibles de Demòcrates de Catalunya, Antoni Castellà i Núria de Gispert, en una roda de premsa a la seu del partit a principis de maig

BarcelonaDemòcrates ha demanat respecte aquest dimecres per a la decisió del president del Parlament, Roger Torrent, d'ajornar el ple d'investidura però ha reclamat que se celebri al més aviat possible. Ara bé, hi ha posat condicions: ha avisat que Demòcrates -que té un diputat- només donarà el seu vot afirmatiu per investir un nou president de la Generalitat si està clar el programa de govern i com es farà la investidura -si presencialment, telemàticament o per delegació d'un altre diputat-. "Ara per ara no hi ha ni pla de govern ni full de ruta per fer efectiva la República", ha sentenciat el portaveu demòcrata, Toni Castellà, en roda de premsa. "El ple d'investidura s'ha de fer tant sí com no, però tan important és el qui com el què", ha dit, malgrat que "de moment" ha mantingut que el seu candidat és Carles Puigdemont.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Castellà ha posat èmfasi en la importància de definir el que s'ha de fer en la propera legislatura i en els passos a fer després, sobretot per respondre a la reacció que tingui l'estat espanyol. Aquesta és la posició que va acordar la comissió delegada de l'executiva nacional del partit, que es va reunir ahir després de l'ajornament del ple. "Si ens posem d'acord en el què i el com, qualsevol candidat pot ser vàlid. Però el nostre de moment és Carles Puigdemont", ha assegurat. El líder de Demòcrates, que és l'únic representant del seu partit al Parlament, ha considerat que escollir el candidat li pertoca a Junts per Catalunya i que mantindran el suport a Puigdemont mentre ell mantingui la seva candidatura. "És l'únic que ho pot decidir", ha afirmat.

Demòcrates també ha demanat disculpes i ha assegurat que els independentistes no han fet bé la feina els últims dies. De fet, de moment no estan d'acord amb l'estratègia a seguir. "Hem de mantenir la unitat dels 70 diputats. Estem obligats a arribar a un acord", ha dit, i ha emplaçant la resta de forces polítiques a negociar per fer efectiu el mandat del referèndum de l'1 d'octubre i les eleccions del 21 de desembre.

"Demanem disculpes perquè ens els últims dies no ho hem fet gens bé. Però no assenyalarem mai culpables, tenim molt clar qui és l'enemic i no és entre les forces lleials a la República", ha dit Castellà.

Les fórmules de la investidura

Castellà també ha demanat que es concreti com es farà la investidura de Puigdemont. No necessàriament de forma pública -ha dit- sinó a totes les formacions independentistes perquè han de saber quines seran les conseqüències judicials per als que hi participin i també els següents passos a emprendre. Segons Demòcrates ahir no era clar com s'investiria Puigdemont malgrat que des de JxCat afirmin el contrari. Castellà ha reclamat que la fórmula es decideixi conjuntament i ha plantejat fins a tres opcions diferents: una resistència pacífica per protegir el retorn de Puigdemont i que sigui investit presencialment, una investidura de forma telemàtica o una investidura a través de la delegació de la lectura del discurs a un altre diputat. "Cap d''aquests escenaris estava sobre la taula", ha afirmat.

Ara bé, Castellà ha afirmat que se'n va anar a dormir dilluns a la nit pensant que votaria 'sí' a la investidura l'endemà. Ha argumentat que esperava que hi hagués una concreció del pla de govern a primera hora del matí. Per a Demòcrates, aquesta definició del full de ruta no va arribar.

stats