MUNICIPALS

Denuncien un alcalde per empadronar veïns a l’Ajuntament per a les eleccions

La Fiscalia veu indicis de prevaricació i delicte electoral a Das

El periodista i dramaturg Rossend Arús va donar a la població de Das, a la Cerdanya, un imponent edifici construït fa 128 anys. Primer es va fer servir com a escola i després es va convertir en l’Ajuntament, la coneguda Casa del Comú. Ara, tot i que l’edifici s’utilitza com a consistori i museu, hi està empadronada una família que no viu a Das, amb un mínim de tres adults amb dret de vot. També hi ha 4 persones més empadronades a casa de l’actual alcalde, Enric Laguarda, d’ERC, tot i que en realitat no hi viuen.

És la denúncia que van presentar dilluns a la Junta Electoral dos regidors del municipi, representants d’Endavant Cerdanya i JxCat. Van fer-ho després de descobrir irregularitats en el padró del 26 de maig, que hauria sigut modificat per afavorir la victòria de l’actual alcalde. Després de conèixer els fets i comprovar que hi havia indicis de delicte, la Fiscalia de Girona va presentar dimarts una denúncia per un presumpte “delicte electoral” i també de “prevaricació”. Ara serà el jutjat d’instrucció de Puigcerdà el que s’encarregarà de portar el cas i dirimir si hi ha responsabilitats penals.

Els denunciants, Pere Arderiu i Lluís Mas, són dos regidors d’aquest petit municipi cerdà. Van tenir els primers indicis del presumpte frau durant el 28 d’abril, quan van descobrir que el padró havia augmentat considerablement en poc temps i que algun veí no havia pogut votar.

L’endemà de les generals, les sospites es van confirmar del tot i van decidir denunciar els fets. El 29 d’abril es va celebrar un ple extraordinari per escollir els membres de la mesa electoral del 26 de maig. Segons el relat dels denunciants, el sorteig no es va arribar a fer perquè els noms que van sortir estaven prèviament decidits per l’alcalde i la tinent d’alcalde, la també republicana Maria Teresa Garcia. L’aplicació Conoce, que fan servir els municipis per fer els sortejos, no va generar cap arxiu, tal com va poder comprovar Lluís Mas, que amb el suport de dos regidors més van sol·licitar tornar a fer el sorteig. Aquest cop, sota l’atenta mirada de Mas, sí que es va fer servir l’aplicació, es va generar un arxiu i van sortir els noms que hauran de ser a la mesa electoral el 26 de maig.

Com a presidenta de mesa va sortir Gavi O. R., la persona que regenta el bar-restaurant que hi ha a l’edifici de l’Ajuntament. Ella i el seu marit estan empadronats a la casa consistorial. En la denúncia s’assegura que a l’Ajuntament no hi ha cap habitatge i que l’alcalde “té empadronades a casa seva quatre persones que viuen a Puigcerdà”. A més, denuncien que Laguarda ha estat “traient del padró municipal a la seva elecció persones que han nascut i viscut a Das i que no són addictes a la seva forma de pensar”.

L’alcalde explica que tot plegat és un enrenou organitzat per l’oposició i manté que “tota la gent que s’ha empadronat a Das compleix els requisits que fixa la llei”. Nega que hi hagi una família empadronada a l’edifici consistorial i admet que a la casa del seu pare -que ara viu amb ell- hi ha una família que s’hi ha empadronat recentment, complint els requisits que marca la llei.

Forfets a canvi de vots

Mas també explica en el seu escrit que aquestes presumptes irregularitats podrien estar relacionades amb l’atorgament de forfets per a l’estació de Masella que faria el consistori a canvi dels empadronaments. “Tenim constància oral d’algunes persones que van dir que el van obtenir a canvi d’estar empadronades i votar l’alcalde en les pròximes municipals”. Per això sol·liciten la llista d’invitacions de forfet de temporada de Masella per comparar-la amb els últims empadronats del poble.

La Junta Electoral de la zona de Puigcerdà, arran de les “sospites fonamentades d’irregularitats” en el procés, va acordar que es realitzi un nou sorteig avui a la tarda, amb presència d’un membre de la mateixa junta per fer-ne la supervisió.

El 2015, ERC va superar CiU a Das per un vot. D’un cens de 165 persones, els republicans en van obtenir 58 i els convergents 57. Ara, el 26 de maig, el cens ha augmentat i hi podran votar 183 persones.

Més continguts de