Política 30/05/2016

Desgavell al PP: Rajoy promet abaixar dos punts l'IRPF i Guindos vaticina més retallades

El ministre en funcions, que ja ha dit que no repetirà al càrrec, refreda l'eufòria del candidat popular

Dani Sánchez Ugart
2 min
Rajoy, pensatiu, aquest dissabte al Cercle d'Economia

MadridL'alegria amb què el president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, promet rebaixes impositives abans de les eleccions, censurat per l'oposició i també en alguns sectors a Brussel·les, comença a ser qüestionada fins i tot per algunes veus pròximes al PP. Just el dia que el partit ha desvelat el seu programa econòmic, que inclou altre cop la promesa de rebaixar dos punts el tipus màxim i mínim d'IRPF (que quedarien al 17% i al 43%, respectivament), entre altres mesures, el ministre d'Economia en funcions, Luis De Guindos, ha avisat des de Màlaga que si Espanya desaccelera caldran "noves retallades".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De Guindos, encarregat de batallar amb els desaires de Brussel·les pels reiterats incompliments d'Espanya dels objectius de dèficit, ha demanat no tirar enrere les reformes que s'han fet fins ara i ha reconegut que caldrà mantenir "els esforços" en la pròxima legislatura. Tot i que no s'ha referit a cap partit en concret, i el principal destinatari del seu missatge és Podem, que és qui promet més canvis en la política econòmica, de les seves paraules es poden extreure també lliçons per al partit que li va brindar la direcció del ministeri.

El ministre en funcions ja ha anunciat que no repetirà com a responsable de cap cartera ministerial, encara que guanyi el PP, i no participa de la campanya, com tampoc ho va fer de la del 20 de desembre, entre altres coses, perquè no està afiliat al partit de Rajoy. Tot i així, les seves crítiques són una pedra a la sabata del candidat popular a les eleccions del 26 de juny, que intenta vendre un missatge d'eufòria econòmica.

El programa del PP inclou entre altres punts:

  • Rebaixa del tipus marginal mínim de l'IRPF del 19% al 17% i del màxim del 45% al 43%.
  • Ampliació a quatre anys de la tarifa plana que deixa exempts de cotització a la Seguretat Social els primers 500 euros per als contractes indefinits.
  • Increment dels xecs per a les famílies nombroses i per a les que tenen persones amb discapacitat.
  • Duplicació del temps de la tarifa plana de 50 euros per a nous autònoms.
stats