Política 12/10/2016

Desmantellen un gran arsenal d'ETA al nord de França

Segons els investigadors, l'organització volia utilitzar les armes com a eina per negociar amb els governs espanyol i francès

Efe
1 min
El suport polític i social a ETA s’ha anat esllanguint al llarg dels anys. HB li havia donat cobertura política als vuitanta i als noranta.

BarcelonaLa policia francesa ha desmantellat aquest dimecres un gran arsenal d'ETA al nord de França, en un bosc de l'Oise. El zulo conté desenes d'armes, tot i que encara no se sap exactament quantes, segons han informat a Efe fonts de la lluita antiterrorista. Els investigadors han informat que l'organització hauria acumulat les armes amb la intenció d'utilitzar-les com a eina de negociació amb els governs espanyol i francès.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A hores d'ara els agents estan obrint les bosses trobades al zulo per determinar si una part del material prové d'un robatori d'armes a l'empresa SIDAM perpetrat fa deu anys. D'aquest robatori queden pendents de localitzar encara la meitat de les 350 pistoles sostretes, després de les que ha requisat la policia en diversos zulos des del 2006 i les que portaven alguns els etarres detinguts, gairebé totes procedents de SIDAM.

De fet, l'excap militar Mikel Carrera Sarobe en podria haver utilitzat una per matar dos guàrdies civils a Capbreton, al sud-oest de França, el desembre del 2007. Altres les van emprar en altres atemptats, com el protagonitzat per un comando etarra el 16 de març del 2010 que va acabar amb l'assassinat d'un policia francès al sud de la regió de París. També hi ha constància de l'ús d'una d'aquestes armes a Corrèze, al centre de França, en què un gendarme va resultar ferit.

L'operació desenvolupada en les últimes hores al departament de l'Oise l'estan realitzant agents de la Guàrdia Civil i de la Direcció General de Seguretat Interior francesa (DGSI), gràcies a la feina que des de fa anys duen a terme les forces de seguretat d'ambdós estats contra el terrorisme. La troballa, segons les fonts, és fruit de les investigacions sobre estructures clandestines de la banda terrorista.

stats