ELECCIONS 20-N
Política 21/11/2011

La militància del PSPV ja no suporta més excuses

Les reiterades derrotes electorals dels socialistes valencians precipiten que alguns sectors del partit reclamin escometre una profunda renovació del partit al més aviat possible. Aquesta passaria, en primer lloc, per canviar de secretari general, però Jorge Alarte no està disposat a dimitir.

Salvador Almenar
2 min

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; }a:link { } No han passat ni 24 hores des que es van conèixer els pitjors resultats de la història per al socialisme valencià i algunes veus dins del partit ja exigeixen un canvi. La pèrdua de 400.000 vots i 4 escons en el conjunt del País Valencià sumat als desastrosos resultats obtinguts també en el mes de maig han fet saltar el ressort en el si del partit per “escometre una profunda remodelació del discurs socialista” que acabi amb la sagnia de vots que, elecció darrere elecció, sofreix el PSPV.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

No obstant això, tot apunta al fet que el seu secretari general, Jorge Alarte, no presentarà la dimissió davant la Comissió Executiva Nacional convocada per a aquesta tarda a tenor de les seves declaracions d'anit en les quals deia “sentir-se amb forces per seguir liderant el socialisme valencià”. Seria d'esperar, doncs, que el baró valencià seguís els passos del que ha marcat Madrid i es convoqués per al proper any un congrés ordinari; possibilitat que tampoc ha confirmat Alarte per evitar “especulacions” sobre el futur del seu partit.

Però malgrat tots aquests condicionants hi ha els qui ja no suporten més excuses, no creuen que tot sigui “culpa de la crisi”, com van dir ahir els líders socialistes, i creuen en la necessitat de reconstruir des de zero el discurs del partit. El més ràpid a mostrar les seves cartes ha estat el membre d'Esquerra Socialista Manolo Mata que, com ja va explicar aquest diari, “estaria disposat" al que els militants exigissin d'ell; i això podria ser que liderés el futur del PSPV. Els seus plantejaments els ha deixat clars en un manifest titulat “Esperança socialista” publicat el seu blog personal i que a aquestes hores ja ha rebut diversos suports. En el seu escrit Mata es mostra contundent i insta els seus companys a “dir prou”. I afegeix, “ara, la nova derrota electoral ens exigeix redreçar el rumb, construir la necessària alternativa política i social, comptant amb les opinions dels militants i els no militants, obrint-nos realment a la ciutadania”.

Però Mata deixa també un encàrrec per als actuals dirigents socialistes i, encara que no demana obertament la seva dimissió, s'evidencia l'actual fractura entre ell i la direcció. “Ha arribat el moment en què els nostres dirigents accedeixin als càrrecs orgànics en funció del mèrit i la capacitat, amb compromís social constatat, amb l'honradesa, la democràcia, la llibertat i la igualtat com a banderes”.

Manolo Mata no és l'únic que podria presentar la seva candidatura en ferm a la secretaria general del PSPV. Per exemple, Francesc Romeu, actual dirigent de RENFE, seria un altre nom a tenir molt en compte, ja que va mostrar la seva intenció de liderar un nou projecte quan al juliol va presentar un document obert que pretén ser la base per a la transformació del PSPV.

stats