Política 16/09/2012

Quatre detinguts en una operació contra els suposats autors dels sabotatges d'aquest estiu a Galícia

Les detencions es van efectuar dissabte a la tarda, però l'operació segueix oberta. Els relacionen amb el moviment independentista Resistencia Galega

Ara / Agències
2 min

VigoUn mínim de tres persones han estat detingudes en una operació conjunta entre la Policia Nacional espanyola i la Guàrdia Civil contra el grup Resistencia Galega, desenvolupada dissabte al vespre a Vigo i que encara continua oberta, segons han informat fonts de la investigació. En les últimes hores s'han realitzat diferents escorcolls domiciliaris a Vigo a la recerca de proves que relacionin els detinguts amb la comissió d'actes de sabotatge mitjançant la col·locació d'explosius, incloent-hi les dues bombes desactivades el mes d'agost al mont Sampaio, a Vigo.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els detinguts romanen a Galícia a l'espera de ser traslladats a Madrid, ja que l'operació està dirigida per l'Audiència Nacional, on prestaran declaració en els pròxims dies, han precisat les fonts consultades per l'agència Efe.

L'operació va començar a mitja tarda quan un ampli dispositiu policial va detenir un jove tot just baixar del seu vehicle a l'aparcament del parc de Castrelos davant del 'pazo' Quiñones de León. La zona va quedar acordonada i els efectius policials van registrar els baixos de tots els vehicles que hi havia estacionats. Asseguren que hi buscaven explosius. Cap a les 23.00 hores es va produir la segona detenció, la d'un home que va sortir escortat del seu domicili al carrer Alcalde Portanet, número 9. Ja de matinada es va registrar la tercera detenció, al carrer Sanjurjo Badia.

Sabotatges a Galícia

En els últims mesos, són diversos els actes de sabotatge registrats en diferents punts de Galícia contra seus de partits polítics, la casa museu de Manuel Fraga a Vilalba (Lugo), oficines de l'Inem i, en el cas més recent, una antena de telecomunicacions a Vigo. El 6 d'agost passat, els Tedax van desactivar dos artefactes explosius col·locats a les instal·lacions d'una antena al mont Sampaio, a l'extraradi de Vigo, mentre un tercer va deflagrar sense causar danys materials ni personals. Els dos artefactes desactivats estaven units, col·locats sota la caseta de l'antena.

Un dels explosius estava compost per dues ampolles de plàstic d'1,5 i 0,5 litres farcides de gasolina, amb detonadors, mentre que el segon estava format per una ampolla de plàstic que contenia un litre de gasolina, un pot de gas butà i dos petards. En una operació policial anterior, realitzada entre el novembre i el desembre del 2011 i coordinada per l'Audiència Nacional, sis persones van ser detingudes a Vigo, Santiago i Lugo acusades de pertànyer a Resistencia Galega, quatre de les quals van ingressar a la presó i dues van ser posades en llibertat.

stats