Política 27/06/2012

Detenen un etarra vinculat a l'atemptat contra un edil socialista

Ara
2 min
Ugaitz Errazkin, en el moment de ser detingut prop de Tolosa.

MADRID.La policia francesa, amb la col·laboració de l'espanyola, va detenir ahir a la matinada a Albi, al nord-est de Tolosa, els dos suposats membres d'ETA Ugaitz Errazkin Tellería i José Javier Oses. El ministeri de l'Interior considera que Errazkin, a qui van arrestar a la vivenda que compartia amb Oses, és un destacat membre de l'anomenat aparell logístic i el relaciona directament amb l'assassinat del regidor socialista Isaías Carrasco i de l'empresari Ignacio Uría.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons la versió facilitada ahir per Interior, els dos suposats membres d'ETA anaven armats amb pistoles en el moment de ser detinguts, i al garatge de l'habitatge on vivien hi guardaven un cotxe robat amb matrícules falses. A més, en el registre de l'habitatge la policia hi va trobar abundant material informàtic que atribueixen a ETA i que ara serà analitzat.

Currículum extens

El ministeri de l'Interior atribueix a Errazkin, de 27 anys, un llarg historial delictiu. Així, hauria format part del comando Asti d'ETA. L'Audiència Nacional el buscava des del 2009. A més dels crims de Carrasco i Uría, a aquest grup se li atribueix un cotxe bomba al campus de la Universitat de Navarra, vinculada a l'Opus Dei i que va fer 28 ferits, i atemptats a Tolosa, Lazkao i Hernani.

A l'altre detingut, José Javier Oses, li atribueixen una llarga trajectòria de kale borroka , i ha estat detingut i processat per haver participat en prop d'una quarantena d'actes de violència al carrer a Pamplona entre 2004 i 2007, a més de vincular-lo amb la dissolta Segi. Oses , de 32 anys, va entrar a la presó el 2007 i en va sortir el 2009.

Pel ministre espanyol de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, les dues detencions suposen un "cop molt dur" per a l'estructura logística d'ETA. "Quan diem que ETA s'ha de dissoldre a les bones o a les males, parlem molt seriosament", va advertir.

stats