Política 17/12/2016

Tres dels cinc detinguts en l'operació contra ETA s'havien ofert per destruir l'armament de la banda terrorista

A la casa del País Basc francès on es van efectuar les detencions s'han trobat desenes d'armes, munició i explosius

Ara
2 min
L'operació policial ha sigut conjunta entre la Guàrdia Civil i la policia francesa

BarcelonaTres dels cinc detinguts en l'operació contra ETA al Louhossoa (País Basc francès s'havien ofert a fer de mediadors per destruir l'armament de la banda terrorista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons el mitjà digital Mediabask, els tres primers detinguts són Michel Tubiana, president d'honor de la Lliga de Drets Humans de França; Michel Berhocoirigoin, expresident de la cambra agrària del País Basc, i Jean-Noël Etcheverry, membre del col·lectiu ecologista Bizi.

Mediabask ha publicat en les últimes hores diversos documents signats per aquestes tres persones dirigits a ETA en els quals s'ofereixen com a representants de la "societat civil" per ajudar en el procés de destrucció de les armes de l'organització terrorista.

També ha fet públiques dues cartes d'ETA, datades els dies 19 d'octubre i 16 de novembre, en les quals l'organització terrorista accepta la mediació d'aquestes tres persones i advoca per "delegar en la societat civil la responsabilitat política del desarmament".

"Us demanem una sola cosa: que el procediment utilitzat no deixi cap marge a una lectura deshonesta en termes de 'vencedors i vençuts'", indica ETA en la segona de les cartes remeses als tres activistes i redactada en francès.

"El nostre objectiu és el de poder declarar en el termini més breu possible que ETA ja no és més una organització armada", sosté la banda.

En un comunicat que Tubiana, Berhocoirigoin i Etcheverry han fet arribar a Mediabask, redactat prèviament davant la possibilitat que es dugués a terme l'operació policial, els tres activistes asseguren que han decidit destruir un primer "estoc" d'armes d'ETA que equival al 15% dels arsenals "segellats" per l'organització terrorista.

El dipòsit d'ETA descobert ahir a França contenia desenes d'armes, abundant munició, explosius i material per confeccionar artefactes i bombes adossades, i amb aquesta confiscació es desbarata "l'acció propagandística de lliurament d'armes que tenia pensat dur a terme" la banda, segons el ministeri de l'Interior.

stats