Política 03/05/2016

Detingudes a Madrid quatre persones acusades d'adoctrinament i captació jihadista

Segons la investigació, lideraven un grup organitzat de difusió de propaganda a través de les xarxes

Europa Press
2 min
La Guàrdia Civil ha detingut dues persones a Cornellà presumptament vinculades al jihadisme / EFE

MadridAgents de la Guàrdia Civil han detingut aquest dimarts a Pinto i Ciempozuelos (Madrid) quatre persones acusades de liderar un grup organitzat que, a través de la difusió de propaganda jihadista, captava i radicalitzava altres membres de la comunitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ha informat Interior, els detinguts són dues persones de nacionalitat marroquina arrestats a Pinto i dues més a Ciempozuelos, una de nacionalitat marroquina i l'altra espanyola. La investigació ha constatat l'existència d'una estructura estable que publicava i distribuïa continguts propagandístics afins al terrorisme jihadista a través de diverses plataformes web i aplicacions de missatgeria instantània.

Els integrants del grup feien arribar els seus missatges a centenars de persones. A més, seleccionaven grups més reduïts en el seu entorn amb els quals s'establia un procés de radicalització molt més directe.

En alguns casos, la proximitat geogràfica havia fet possible que el procés de radicalització deixés de ser virtual. Els sospitosos exercien sobre els seus objectius un control ferri de les seves activitats i els arribaven a interpel·lar no només sobre la forma en què havien d'interpretar determinades notícies, sinó sobre la manera correcta en què havien de desenvolupar gairebé qualsevol activitat de la vida quotidiana.

Escorcolls a Madrid capital

Els especialistes del Servei d'Informació de la Guàrdia Civil estan fent també diversos escorcolls a Pinto, Ciempozuelos i Madrid després dels quals s'espera ampliar el coneixement sobre tota l'extensió del grup i la reconstrucció de totes les activitats desenvolupades per captar i radicalitzar altres persones.

L'operació, que continua oberta, està a càrrec d'agents de la prefectura d'informació de la Guàrdia Civil, juntament amb unitats de la comandància de Madrid, sota la direcció del jutjat central d'instrucció número 3 i la Fiscalia de l'Audiència Nacional.

Interior ha recordat que les xarxes de captació i adoctrinament són, en l'actualitat, la principal font per facilitar l'enrolament en la disciplina dels grups terroristes, especialment en els països europeus, on l'ús de tecnologies de comunicació segura a través d'internet ha possibilitat no només la potenciació de la propaganda, sinó la capacitat per mantenir contactes segurs amb altres militants en zona de conflicte i la possibilitat de l'ús d'aquestes estructures logístiques com a suport per a accions terroristes a Occident.

Des de l'elevació al nivell 4 d'alerta antiterrorista el 26 de juny del 2015, la Guàrdia Civil ha potenciat totes les investigacions relacionades amb aquest tipus d'estructures de propaganda i captació, i amb especial importància en aquelles connexions entre residents a Espanya i altres persones enquadrades en grups terroristes a l'exterior.

stats