PAÍS BASC
Política 20/01/2015

Detingut l’ideòleg de l’atemptat d’Hipercor per crims dels anys 80

Santi Potros torna a la presó 46 dies després d’haver-ne sortit

Oskar Bañuelos
2 min
Santi Potros en una imatge captada el 4 de desembre, després de sortir de la presó.

VitoriaSantiago Arrospide, Santi Potros, ideòleg de l’atemptat d’Hipercor de Barcelona i que havia sigut històric militant d’ETA, va ser detingut ahir a Lasarte (Guipúscoa), tot just 46 dies després que, complerts 27 anys de presó, fos posat en llibertat per l’Audiència Nacional en ser-li comptabilitzats els anys de condemna complerts a França en virtut del marc europeu sobre acumulació de penes. L’arrest es va produir cap a les set del matí en una operació conjunta de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional. El jutge Fernando Andreu, que avui prendrà declaració a l’exdirigent d’ETA, va ser qui va ordenar l’arrest per la seva presumpta implicació en l’atemptat el 1986 contra el llavors fiscal general de l’Estat, Luis Antonio Burón Barba, i en l’assassinat, un any després, de Juan Fructuoso Gómez a Barcelona en un atemptat contra la Guàrdia Civil. Andreu ha trobat la base jurídica per a l’arrest en un conveni d’extradició del 1957 que ha permès la persecució d’Arrospide perquè “no ha abandonat Espanya” en el termini de 45 dies de la seva posada en llibertat el 4 de desembre. Ahir feia just 46 dies de la posada en llibertat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest període, el govern Rajoy no ha deixat de reclamar que Santi Potros tornés immediatament a la presó i ha arribat a qüestionar la sala primera de l’Audiència Nacional per haver-lo posat en llibertat. La decisió adoptada la setmana passada pel Tribunal Suprem (9 magistrats contra 6) de no aplicar el marc europeu de computació de penes a Kepa Pikabea va servir al govern espanyol per intensificar encara més la pressió per propiciar la detenció d’Arrospide. El soroll mediàtic va ser tan gran que el fiscal en cap de l’Audiència Nacional, Javier Zaragoza, va haver de sortir públicament a assenyalar que no era possible “perquè no hi ha empara legal per adoptar mesures cautelars”. Però les noves acusacions -la interlocutòria del jutge les atribueix al testimoni de l’etarra penedit Juan Manuel Soares Gamboa- han permès l’arrest.

Una detenció analgèsica

Amb la detenció, el PP ha passat de la indignació i la pressió contra alguns jutges a l’alegria pel bon funcionament de l’estat de dret, tal com va assenyalar el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz. “L’arrest de Santi Potros tranquil·litza a tothom”, considerava la vicepresidenta Sáenz de Santamaría. El cert és que la detenció pot tenir efectes balsàmics per contrarestar l’impacte de la manifestació de l’Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT) aquest cap de setmana contra el govern de Mariano Rajoy.

L’advocat de Santi Potros i parlamentari d’Amaiur Iker Urbina va denunciar el que entén que és la utilització de l’“arquitectura jurídica” al servei del govern espanyol. El portaveu de Sortu, Pernando Barrena, va descriure la situació després dels últims esdeveniments, entre els quals la macrobatuda contra els advocats de presos, com un “autocop d’estat dels poders fàctics espanyols, que tenen com a objectiu condicionar el futur model d’estat”.

El Parlament basc també va rebutjar ahir l’operació policial de la setmana passada. El text, presentat pel PNB i aprovat amb EH Bildu, adverteix sobre l’existència d’una “estratègia político-judicial” del govern espanyol quan ETA fa tres anys i tres mesos que va cessar l’activitat armada.

stats