TERRORISME
Política 18/01/2011

Almenys deu detinguts de l'entorn d'ETA a Navarra i Àlaba

Un dels arrestats seria Iker Moreno, fill de l'actual portaveu de Batasuna, Txelui Moreno. L'operació, que ha rebut les crítiques d'Aralar i Eusko Alkartasuna, mostra les intencions de l'Estat de mantenir intacta la política antiterrorista malgrat l'alto el foc

Agències
2 min

PamplonaAlmenys deu persones de l'entorn polític d'ETA han estat detingudes aquest dimarts a la matinada en una operació policial a Navarra i Àlaba. Segons informen mitjans digitals del País Basc, els detinguts pertanyen a la cúpula d'Ekin, considerat l'aparell polític d'ETA. Aquesta és la segona operació contra la banda i el seu entorn des que ETA va anunciar dilluns de la setmana passada una treva "general, permanent i verificable". Segons les primeres informacions, sis d'elles pertanyen a Ekin i les quatre restant oferien suport informàtic i propagandístic. Entre els detinguts podria haver-hi Iker Moreno, que és fill del portaveu de Batasuna, Txelui Moreno.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'operació ha començat al voltant d'un quart de tres de la matinada i s'han dut a terme escorcolls domiciliaris a les localitats de Villaba, Etxerru Aranatz, Burlada i Barañáin.

Aquesta és la segona operació contra la banda i el seu entorn. L'endemà de l'anunci de la nova treva d'ETA, es va detenir un informàtic de la banda i la seva companya.

A més, abans d'ahir la policia francesa va localitzar un zulo de la banda en una zona boscosa propera a la petita població de Dramelay, al departament del Jura, a l'est de França. Dins l'amagatall hi havia enterrat un bidó ple d'armes i diverses inscripcions en èuscar. Es tracta del segon zulo localitzat des que va començar el 2011. L'altre amagatall també va ser localitzat a França, a la ciutat de Tolosa. Va ser el 4 de gener i es van trobar dos bidons amb material per fabricar explosius.

L'operació ha estat coordinada pel jutge de l'Audiència Nacional Fernando Grande Marlaska.

Crítiques d'Aralar i Eusko Alkartasuna

Els partits sobiranistes bascos han criticat ràpidament aquestes detencions, ja que entenen que pretenen frenar el procés de pau impulsat per l'esquerra abertzale.

D'aquesta manera, Aralar ha criticat que aquesta acció "no respon als requeriments que se li feien a l'Estat espanyol des de l'Acord de Gernika" (que unia l'esquerra abertzale, partits sobiranistes, sindicats i organitzacions socials basques) i ha cridat a respectar "els drets de les persones que han estat detingudes", amb qui s'ha solidaritzat, i a què l'executiu central "posi en pràctica totes les garanties possibles perquè siguin respectats tots els drets" i "s'aixequin els períodes d'incomunicació".

Per la seva banda, Eusko Alkartasuna ha denunciat la "intenció política" de l'operació, amb un "clar objectiu de torpedinar el procés irreversible obert a Euskal Herria". "Ens trobem, per enèssima vegada, davant una operació policial contra membres de diverses organitzacions de l'esquerra abertzale, que han subratllat la seva aposta per l'acció política deslligada de tot tipus de violència" i amb un dispositiu que, "un cop més, coincideix amb un moment polític significatiu", ha denunciat la formació, que també ha demanat a l'Estat espanyol "senyals de responsabilitat política i que s'involucri positivament en el procés.

p { margin-bottom: 0.21cm; }

stats