En breu
Política 28/05/2012

Detinguts a França el presumpte 'número 1' d'ETA i el seu ajudant

Ara
2 min
Detinguts a França el presumpte 'número 1' d'ETA i el seu ajudant

BARCELONAEl presumpte cap dels aparells militar i de captació d'ETA, Oroitz Gurruchaga, i el seu ajudant, Xabier Aramburu, van ser detinguts ahir a Cauna, al sud-oest de França, on segons el ministeri espanyol d'Interior intentaven tenir cites de captació de nous membres de l'organització armada. Els dos presumptes integrants d'ETA, armats amb una pistola i un revòlver, van ser sorpresos per una operació conjunta de les policies espanyola i francesa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Oroitz Gurruchaga, nascut a Errenteria el 8 de juliol del 1981, hauria ingressat a ETA el 2008 i ràpidament hauria ascendit en l'estructura de l'organització. Actualment era, segons el ministeri, el responsable de l'aparell militar i de captacions de l'organització i s'encarregava de reclutar nous membres.

Per la seva banda, Xabier Aramburu, nascut a Bilbao el 13 de setembre del 1979, va fugir a França el 2010 després de la desarticulació d'un grup de suport a ETA al qual se li atribueixen diversos atemptats comesos mitjançant artefactes explosius a les províncies de Guipúscoa i Biscaia el 2008.

Aquestes dues detencions eleven a 15 el nombre de persones arrestades per la seva suposada vinculació amb ETA des que la banda terrorista va anunciar el 20 d'octubre el cessament definitiu de la violència. Onze de les detencions s'han produït a França, dues a Bèlgica i dues a Espanya.

L'esquerra abertzale va reaccionar a les detencions amb un comunicat en el qual les titllava d'"estèrils mesures repressives". El text recorda que s'han produït "amb prou feines" dues setmanes després que ETA "mostrés a través de l'agència francesa AFP la seva disposició i voluntat per entaular un diàleg directe amb els governs espanyol i francès". Per això, l'esquerra abertzale va fer una crida als governs espanyol i francès perquè "atenguin" la "demanda social" que els "exigeix" que adoptin "l'única via intel·ligent per a la resolució: la del diàleg". Les detencions, de fet, arriben dos dies abans de la reunió que mantindran demà els ministres d'Interior d'Espanya i França, els catalans Jorge Fernández i Manuel Valls.

stats