SOCIETAT
Política 01/06/2014

Set detinguts i 225 identificats, balanç dels aldarulls en la manifestació de suport a Can Vies

La batalla campal acaba amb dos cotxes cremats, contenidors incendiats i vidres trencats de sucursals bancàries

Ara / Acn
3 min
Les conseqüències dels avalots d'aquesta nit passada a Barcelona. / ACN

BarcelonaSet detinguts –dos dels quals són menors– i 225 identificats és el balanç dels aldarulls al final de la manifestació de suport a Can Vies que va recórrer aquest dissabte el centre de Barcelona. La majoria de les identificacions es van produir de matinada a la confluència de la Gran Via amb Rocafort, on els Mossos d'Esquadra van encerclar més d'un centenar dels manifestants i els van identificar un per un (amb foto del DNI i filmació de cap a peus, segons alguns dels joves registrats). Quatre de les detencions les van fer els Mossos d'Esquadra i les altres tres, la Guàrdia Urbana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Entre les destrosses per la batalla campal entre la Rambla del Raval i l'avinguda de les Drassanes destaquen dos cotxes cremats, contenidors incendiats i vidres trencats de sucursals bancàries. Els dos cotxes afectats pels aldarulls posteriors a la manifestació de suport a Can Vies estaven estacionats a la confluència del carrer Sant Oleguer amb la Rambla del Raval. Un dels vehicles s'ha calcinat completament i l'altre, aparcat al costat, ha quedat afectat parcialment. Pel que fa a ferits, segons el balanç provisional del SEM, se'n compten només tres i de caràcter més aviat lleu, ja que han pogut ser donats d'alta en poca estona.

3.500 persones segons la Guàrdia Urbana

La manifestació va arrencar oficialment a les vuit del vespre a la plaça Universitat amb l'arribada de centenars de persones en sis columnes provinents de diversos barris de la ciutat. Segons la Guàrdia Urbana, hi havia 3.500 manifestants, mentre que l'organització parlava de més de 20.000. La marxa va arrencar rere una pancarta amb el lema "Construïm alternatives. Defensem els barris" i sense un recorregut predeterminat, ja que tampoc es tractava d'una manifestació autoritzada. Entre les principals reclamacions dels manifestants hi havia la dimissió de l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, l'alliberament sense càrrecs dels detinguts en els aldarulls i que es retirin els processos de desallotjament d'altres centres socials ocupats.

La manifestació va avançar cap al barri de Sant Antoni pel carrer Comte Urgell i, de fet, alguns membres del col·lectiu van tallar i derivar el trànsit per intentar alleugerir el trànsit a la confluència dels carrers Urgell i Floridablanca. Després d'avançar per la ronda Sant Pau, els manifestants es van endinsar pel barri del Raval, per alguns dels carrers més estrets de Barcelona fins a arribar a les Drassanes. Precisament a les Drassanes van voler girar en direcció la part sud de la Rambla, on han topat amb un cordó dels Mossos just al davant del Centre d'Arts Santa Mònica. Els Mossos, al principi, han tirat enrere fins a tancar l'accés a aquesta via turística i, de fet, alguns paradistes han optat per abaixar la persiana.

Aldarulls a la part baixa de la Rambla i identificació massiva

Els principals aldarulls i moments de tensió van produir-se justament entre la rambla del Raval, la part baixa de la Rambla i l'avinguda de les Drassanes. Llançament de petards, crema de contenidors, trencament de vidres d'oficines bancàries i dos cotxes calcinats. Els Mossos d'Esquadra, que van amenaçar a disparar gasos lacrimògens, van fer les primeres detencions de la nit. Tot seguit els manifestants es van dividir. El gruix es va dirigir a la plaça Sant Jaume, on van tornar a cridar consignes contra l'alcalde, Xavier Trias, sense més conseqüències.

L'últim punt de conflicte es va localitzar al cap d'una hora a la confluència de la Gran Via amb Rocafort, on un cordó de Mossos d'Esquadra va encerclar un darrer grup de manifestants –uns 150 o 200– que tornaven cap a Sants i Can Vies. Els agents van barrar-los el pas i van demanar per megafonia que tothom s'identifiqués amb el DNI. Alguns veïns van sortir a balcons i finestres amb cassoles per donar suport als manifestants. De fet, alguns fins i tot van baixar al carrer a fer dringar claus i a fer crits de "La millor arma, la solidaritat". També es van sentir consignes anticapitalistes i "Estat d'excepció, Trias dimissió".

stats