POLÍTICA

Camacho exigeix a Mas que renunciï a la consulta si vol diàleg amb Rajoy

La líder del PP a Catalunya insta Mas a deixar de "contaminar" amb el debat sobiranista tant el debat de política general d'aquesta setmana al Congrés com les eleccions europees. Avisa Viviane Reding que no és possible dialogar sobre coses "antidemocràtiques" i "il·legals"

"L'únic gest que esperem és que CiU i Mas rectifiquin i mostrin voluntat real de dialogar". Ras i curt, la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, ha advertit que aquest és l'únic gest que espera que es vegi durant el debat de política general que comença dimarts al Congrés. Els populars insten Mas a deixar de "fer perdre el temps amb el diàleg sobre una consulta que és il·legal".

Per Camacho, "si el diàleg és sobre el que és impossible, no hi haurà diàleg ni la setmana que ve ni el mes que ve ni en cap cas". I l'impossible, per al PP, és qualsevol possibilitat de convocar una consulta que situen fora de la legalitat i que consideren, per tant, "fora de la democràcia". Ara bé, davant les crides llançades per la vicepresidenta europea Viviane Reding en què insta els dos governs a dialogar sense posar condicions, Camacho ha respost: "Reding segur que no dialoga sobre el que no està dins la llei i és antidemocràtic". Per la líder dels populars catalans, s'ha de sobreentendre que quan Reding apel·la al diàleg sense posar línies vermelles, en veritat es refereix a tot allò que sigui legal: "No hi ha d'haver cap línia vermella, però el diàleg només pot existir dins els límits de la democràcia i les lleis", i el referèndum català "no és democràtic i està fora de la llei".

"Valoro molt positivament que el diàleg que es demani sigui dins la llei i les institucions democràtiques", ha insistit, en resposta a Reding. I ha afegit que el diàleg també sobre la consulta que reclama la Generalitat "és imposició, no diàleg". Perquè "la sobirania nacional és indiscutible", de manera que si Mas vol centrar el diàleg en el referèndum del 9 de novembre, "qui impedeix el diàleg és ell", que "vol imposar un monòleg per imposar el referèndum".

Torpede a Duran

Després que el president del comitè de govern d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, assegurés en un sopar divendres on hi havia Reding que veu possibilitats d'obrir diàleg entre governs en els pròxims dies, Camacho ha etzibat: "Les prediccions de Duran últimament no es compleixen". "S'equivoca de bat a bat [sic] si es pensa que Rajoy s'asseurà a parlar si no es rectifica", ha insistit.

També ha anunciat que en les pròximes setmanes es reunirà amb els presidents del País Valencià, Illes Balears i Múrcia per abordar el debat del finançament, Ara bé, també ha deixat clar que no només pensa reunir-se amb el que ha anomenat el "front mediterrani", sinó que també es reunirà amb 'barons' d'altres autonomies, com Madrid, per alertar-los que davant un "moment històric" com l'actual no es pot fer del finançament un "debat frontista".