DIARI DE CAMPANYA DE CIU
Política 19/05/2014

Una llista única per blindar Mas

Tremosa treu ferro a una victòria d'ERC el 25-M i troba "sana" la rivalitat electoral amb els republicans

Oriol March
2 min
Ramon Tremosa, aquest matí a La Seu d'Urgell

La Seu d'UrgellLes negociacions entre CiU i ERC per bastir una llista unitària a les eleccions europees no van acabar bé i els dos partits concorren separats als comicis del 25-M. La situació va arribar molt lluny: CDC va arribar a oferir als republicans deixar de banda Unió per anar amb ells a les eleccions, en un gest sense precedents des que la democràcia va tornar a Espanya un cop morta la dictadura. Els retrets pel fracàs de les negociacions han estat bàsicament privats i hi ha hagut el compromís tàcit entre els dues formacions per no fer sang sobre la qüestió. Segons ha explicat el candidat de CiU, Ramon Tremosa, aquesta llista única perseguia un altre objectiu a banda de traslladar a les paperetes electorals la unitat sobiranista que hi ha al Parlament. I aquest objectiu era "blindar" la figura del president de la Generalitat, Artur Mas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Mas no hauria hagut de fer cap míting", ha indicat Tremosa, que ha passat el matí reunit amb agents del sector primari a La Seu d'Urgell, on ha pogut degustar formatges de la zona i torradetes amb mantega del Cadí. D'aquesta manera, l'eurodiputat nacionalista justificava el fet que ahir el president posés tota la carn a la graella en campanya i cridés a "votar aquells que donen la cara". Una fórmula indirecta de treure pit per l'acció governamental i per retreure a ERC que no assumeixi el desgast d'ocupar les institucions que sí que paga CiU a les enquestes. Unes enquestes que apunten per primera vegada la possibilitat d'un 'sorpasso" dels republicans el proper 25-M.

Està preocupat Tremosa per una victòria d'ERC a les urnes? Aquest matí ha evitat qualificar-la de negativa (també de positiva, òbviament) i ha trobat que és "secundari" el percentatge de vots que obtingui cada formació als comicis de diumenge. Més d'una vegada, en privat, el candidat assegura que no pot desitjar un mal resultat a ERC, i no s'amaga que és amic del president d'ERC, Oriol Junqueras. El xoc electoral amb els republicans té alts riscos -després dels comicis el pacte de legislatura entre els dos partits seguirà vigent-, però ningú el podrà defugir aquesta última setmana de campanya. La part positiva és que, per fi, la campanya s'anima. Ja era hora.

stats