DIARI DE CAMPANYA DE CIU
Política 11/05/2014

CiU contra l'estigma d'Europa

Els nacionalistes busquen combatre la imatge negativa que té la UE arran de les mesures d'austeritat dels últims anys i apunten directament al govern espanyol

Oriol March
2 min

Sant Cugat del Vallès"Europa no és cap amenaça, és una oportunitat. És injust culpar la Unió Europea (UE) dels ajustos pressupostaris", va defensar Josep A. Duran i Lleida, líder d'Unió, en el míting d'arrencada de campanya. "Gràcies a Europa, fa 70 anys que vivim en pau. Podem viatjar amb un sol document d'identitat. Podem pagar amb la mateixa moneda allà on anem", ha insistit aquest diumenge la Françoise, una francesa establerta a Sant Cugat des de fa anys que ha participat aquest matí en un acte amb testimonis que han explicat quins beneficis aporten les institucions comunitàries als ciutadans. L'objectiu de CiU és clar: batallar contra l'estigma que arrossega Europa des que l'austeritat i l'equilibri pressupostari s'han convertit en prioritaris per als organismes del continent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Davant d'això, i davant dels partits com ICV-EUiA que insisteixen que Ramon Tremosa és un ferm partidari de les polítiques de la 'troica', CiU dirigeix els dards contra Madrid. "En el cas de Catalunya, els ajustos pressupostaris han estat culpa del govern central. No Brussel·les, sinó Madrid", va indicar Duran dijous. No és nova la batalla pel repartiment de dèficits públics entre la Moncloa i la Generalitat, i el discurs contra el govern espanyol també és una manera d'escalfar la campanya en què els nacionalistes, almenys de moment, busquen evitar el xoc frontal amb els partits a favor del 9-N. El perfil de Tremosa, que guarda bona relació amb dirigents d'ERC ja des d'abans de ser eurodiputat, encara dificulta més les polèmiques amb els altres partits catalans. No falten dirigents de CiU, però, que preferirien més brega fins i tot amb ERC, amb qui els nacionalistes es diputen l'hegemonia el 25-M.

Contra l'estigma europeu, doncs, més Europa. Aquest diumenge, en l'únic acte de campanya present a l'agenda, vuit testimonis han mirat d'explicar els beneficis de pertànyer a Europa: liquidació del roaming, possibilitat d'anar d'Erasmus, unió bancària, vols assequibles per viatjar pel continent, Corredor Mediterrani. "No pot ser que culpem de tot Europa. O és que la bombolla immobiliària va ser cosa seva, també", es preguntaven aquest matí des de la candidatura de Tremosa, on han detectat que culpar les institucions comunitàries de tot pot perjudicar les perspectives de participació. I la participació és, precisament, la gran obsessió de CiU en aquestes eleccions.

stats